Много е просто: Пиенето на достатъчно вода може да предотврати сърдечна недостатъчност

Повече питейна вода

Ваня Милева Последна промяна на 09 септември 2021 в 00:00 8999 0

Кредит Pxhere

Поддържането на добра хидратация през целия живот може да намали риска от развитие на сърдечна недостатъчност, според изследване, представено на Конгрес на Европейско дружество по кардиология ESC 2021. 

„Нашето проучване показва, че поддържането на добра хидратация може да предотврати или поне да забави промените в сърцето, които водят до сърдечна недостатъчност“, разказва авторът на изследването д-р Наталия Дмитриева (Natalia Dmitrieva) от Националния институт по сърце, бели дробове и кръв, част от Националните институти на здравето, Бетезда, САЩ. "Констатациите показват, че трябва да обърнем внимание на количеството течност, което консумираме всеки ден, и да предприемем действия, ако установим, че пием твърде малко".

Препоръките за дневен прием на течности варират от 1,6 до 2,1 литра за жени и 2 до 3 литра за мъже. Световните проучвания обаче показват, че много хора не покриват дори долните граници на тези диапазони. Серумният натрий е точна мярка за състоянието на хидратация: когато хората пият по-малко течности, концентрацията на серумния натрий се увеличава. След това тялото се опитва да спести вода, активирайки процеси, за които е известно, че допринасят за развитието на сърдечна недостатъчност.

„Естествено е да се мисли, че хидратацията и серумният натрий трябва да се променят всеки ден в зависимост от това колко пием всеки ден. Въпреки това, концентрацията на серумния натрий остава в тесни граници за дълги периоди, което е свързано вероятно с обичайно консумация течност", заявява д-р Дмитриева.

Това проучване изследва дали серумната концентрация на натрий в средна възраст, като мярка за навиците на хидратация, прогнозира развитието на сърдечна недостатъчност 25 години по-късно. Изследователите също така изследват връзката между хидратацията и удебеляването на стените на главната помпена камера на сърцето (лявата камера) - наречена хипертрофия на лявата камера - която е предшественик на диагнозата сърдечна недостатъчност.

Анализът е извършен при 15 792 възрастни в проучването за риска от атеросклероза в общностите (ARIC). Участниците са били на възраст от 44 до 66 години и са оценявани за пет посещения до 70-90 годишна възраст.

Участниците са разделени на четири групи въз основа на средната им серумна концентрация на натрий при едно и две посещения (проведени през първите три години): 135–139,5, 140–141,5, 142–143,5 и 144–146 mmol/l. След това за всяка група натрий изследователите анализират дела на хората, които са развили сърдечна недостатъчност и хипертрофия на лявата камера при пет посещения (25 години по-късно).

По-високата серумна концентрация на натрий в среднат възраст е свързана както със сърдечна недостатъчност, така и с хипертрофия на лявата камера 25 години по-късно. Серумният натрий остава значително свързан със сърдечната недостатъчност и хипертрофия на лявата камера след коригиране на други фактори, свързани с развитието на сърдечна недостатъчност: възраст, кръвно налягане, бъбречна функция, холестерол в кръвта, кръвна захар, индекс на телесна маса, пол и статус на тютюнопушене. Всеки 1 mmol/l повишаване на серумната концентрация на натрий в средна възраст е свързан с 1,20 и 1,11 повишен риск за развитие на хипертрофия на лявата камера и сърдечна недостатъчност съответно 25 години по-късно.

Рискът както от хипертрофия на лявата камера, така и от сърдечна недостатъчност на възраст от 70 до 90 години започва да нараства, когато серумният натрий надхвърли 142 mmol/l в средната възраст.

„Резултатите показват, че добрата хидратация през целия живот може да намали риска от развитие на левокамерна хипертрофия и сърдечна недостатъчност. В допълнение, нашето откритие, че серумният натрий над 142 mmol/l увеличава риска от неблагоприятни ефекти върху сърцето, може да помогне за идентифициране на хора, които биха могли да се възползват от оценка на нивото на тяхната хидратация. Това ниво на натрий е в нормалните граници и няма да бъде означено като анормално в резултатите от лабораторни тестове, но може да се използва от лекарите по време на редовни прегледи, за да се идентифицират хора, чийто прием на течности трябва да бъде оценен", коментира д-р Дмитриева.

Справка:

  1. Abstract title: Increased risk of heart failure is associated with chronic habitual hypohydration that elevates serum sodium above 142 mmol/l suggesting lifelong optimal hydration as preventive measure.
  2. Ferreira-Pêgo C, Guelinckx I, Moreno LA, et al. Total fluid intake and its determinants: cross-sectional surveys among adults in 13 countries worldwide. Eur J Nutr. 2015;54 Suppl 2:S35–S43.
  3. Zhang Z, Duckart J, Slatore CG, et al. Individuality of the plasma sodium concentration. Am J Physiol Renal Physiol. 2014;306:F1534–F1543.

Източник: Super Simple: Drinking Enough Water Could Prevent Heart Failure, ScitechDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !