Множество странни същества са открити на дъното на океана

Ваня Милева Последна промяна на 04 ноември 2022 в 07:50 3176 0

Дълбоководна риба прилеп. Кредит: Ben Healley/Museums Victoria

Да се открият странни невиждани досега обитатели на дълбините се е очаквало още преди да отпътува на 30 септември 2022 г. експедицията, проучваща два нови морски парка, разположени на 2500 километра от покрай западния бряг на Австралия. Но резултатите надхвърлят очакванията.

Изследваният регионът е покрит с масивни подводни планини, образувани по време на ерата на динозаврите и се намира на критична точка между Тихия и Индийския океан, обяснява Тим О'Хара (Tim O'Hara), старши куратор на морските безгръбначни в Музеите "Виктория" (Museums Victoria).

„Истински сме развълнувани от перспективата да открием нови видове, може би дори нови клони на дървото на живота, които досега са оставали скрити под вълните в този неизследван регион“, отбелязва О'Хара.

По пътя си към новите територии на морския парк, които ще защитават 740 000 квадратни километра океан около Кокос Кийлинг и Коледните острови, изследователите наблюдават огромен набор от крилати риби, изстрелващи се във въздуха.

Тези животни рискуват да бъдат грабнати от гладни морски птици , за да избягат от по-големи риби, обяснява рибният биолог И-Кай Теа (Yi-Kai Tea) от Австралийския музейен изследователски институт в публикация в блог за пътуването .

Екипите на изследователския кораб Investigator картографират с помощта на сонар морското дъно в продължение на 35 дни по време на своето 13 000-километрово пътуване, откривайки древни морски планини, вулканични конуси, каньони и хребети. Изчезналите вулкани са се образували преди 140 до 50 милиона години.

Сонарът разкрива, че Кокосовите острови Килинг са два върха на масивна морска планина, издигаща се на почти 5000 метра от морското дъно. Идентифициран е и трети потопен връх на 350 метра под морското равнище.

Екипажът съобщава, че е събрал голямо съкровище от видове след вземане на проби от местообитания с малки тралове от 60 метра надолу до дълбочина от 5500 метра под повърхността.

О'Хара изчислява, че до една трета от тези видове може да са нови за науката. Това включва потенциално нов тип сляпа змиорка с отпусната, лепкава, прозрачна кожа.

Сляпа змиорка. Кредит: Ben Healley/Museums Victoria

„Тези риби имат наистина редуцирани очи. Всъщност, ако се вгледате в снимката, ще откриете, че са като малки златни вдлъбнатини в кожата. Те имат наистина отпусната желатинова кожа и са невероятно редки“, отбелязва пред Australian Broadcasting Corporation Даян Брей (Dianne Bray), старши мениджър колекции на Музеите "Виктория".

Забелязана е и очарователната дълбоководна риба прилеп. Това странно малко създание си проправя път по морското дъно на тънки малки перки с големи „крака“.

Дълбоководна риба прилеп. Кредит: Ben Healley/Museums Victoria

„Това са много малки роднини на морския дявол … те имат мъничка примамка във вдлъбнатина на муцуната им, която всъщност могат да движат, за да привлекат плячка, и по същество ходят по дъното на модифицираните си ръце и крака“, обяснява Брей.

Друга уловена риба е закотвена на земята със странно удължени перки, с които може да се носи без усилие точно над морското дъно, чакайки да се хвърли върху нищо неподозиращата плячка отдолу.

Тази "трикрака" риба има перки, които й позволяват да стои над морското дъно и да хваща храна. Кредит: Museums Victoria/Ben Healley

"Трикраката" риба е естествената й среда, заснета по време на дълбоководните проучвания на екипа. Кредит: Museums Victoria / Bush Blitz

Екипите също откриха рак отшелник, използващ дълбоководен зоантиден корал като черупка. Тези лепкави меки корали са склонни да включват пясък или други парчета материали, които се намират наоколо, за да си придадат някаква структура – ​​включително раци.

Кредит: Museums Victoria / ingo.burghardt

Bathysaurus mollis, наричан още високоперка риба гущер, е ненаситен хищник, който се среща в дълбоки води. Кредит: Museums Victoria/Ben Healley

След като корабът се върне на континента, взетите проби от същества ще бъдат изследвани от таксономисти, които се специализират в различни животински групи, за да потвърдят тяхната идентичност или да опишат новите видове, използвайки ДНК, извлечена от животните като жизненоважен източник на информация.

„Резултатите от изследването от това пътуване ще бъдат безценни за разбирането ни за дълбоководната среда на Австралия и въздействието, което хората имат върху тях“, обяснява Линли Кросуел (Lynley Crosswell), изпълнителен директор на Музеите "Виктория".

Можете да разберете най-новото от тази и други експедиции на RV Investigator тук.

Източник: A Host of Bizarre Creatures Has Been Found At The Bottom of The Ocean, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !