02 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Модел на сливането на две черни дупки (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 април 2015 в 13:32 25990
Снимка: : Phys. Rev. Lett. 114, 141101

Изследователи от Технологичния институт Рочестър са направили модел на сливането на две черни дупки със съответната анимация. Тяхната работа е публикувана в списание Physical Review Letters, съобщава сайтът phys.org.

В този модел се показва по какъв начин всяка от две въртящи се черни дупки при взаимодействието им една с друга променят посоката на оста на своето въртене, орбитата около общия център на масата и скоростта на въртене. Физиците са демонстрирали и прецесията на орбитата на черните дупки и завършват със сливането на двата гравитационни обекта.

За да направят този модел, авторите са използвали суперкомпютър, който да реши уравненията на общата теория на относителността. В този случай, метричният тензор на Общата теория на относителността се разлага на ред, първият член на който съответства на пространството на Минковски.

Както отбелязват авторите, много черни дупки, включително супермасивните в центровете на галактиките в хода на своята еволюция може да се слеят една с друга. Например, черните дупки в центъра на Млечния път и на Андромеда след сблъсъка им, след около 5 милиарда години, ще се слеят в една.

"Тази динамика на въртене може да засегне растежа на черните дупки, заобиколени от акреционни дискове и да промени галактическите свръхмасивни бинарни черни дупки, което води до наблюдаваните ефекти", според учените Карлос Лусто (Carlos Lousto) и Джеймс Хийли (James Healy) от Технологичния институт Рочестър.

Авторите на проучването ще представят констатациите си на срещата на Американското физическо дружество в Балтимор на 14 април и честването на стогодишнината от Общата теория на относителността на Айнщайн, публикувана през ноември 1915г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.