Модулът "Philae" на кометата 67P се свърза със Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юли 2015 в 11:12 2603 0

Кредит ESA/DLR

Изследователският модул "Philae" се свърза със Земята за първи път от две седмици, съобщи сайтът на Европейската космическа агенция.

На 9 юли 2015 г. между 19:45 и 20:07 CEST (20:45 и 21:07 българско време),  "Philae" комуникира с орбиталната сонда Розета и предава данни от измервания. Връзката остава напълно стабилна в продължение на 12 минути. "Този признак на живот от Philae ни доказва, че най-малко една от комуникационните единици на модула е оперативна и получава нашите команди", каза Коен Гьоц (Koen Geurts), член на екипа за управление на модула DLR Кьолн.

По-рано модул прекара седем месеца в режим на хибернация, но излезе от спящия режим на 14 юни. Предишният сеанс на 24 юни прекъсва рязко, което предизвиква безпокойството у екипа за управление. "Настроението бе смесено през последните няколко дни", - коментира сайтът на ЕКА.

"Ние никога няма да се откажем от Philae и оставаме оптимисти", заяви Гьоц.

Последният сеанс на връзка е осмият след "пробуждането" на модула на 14 юни.

Получените данни в момента се оценяват. "Вече можем да видим, че инструментът CONSERT е успешно активиран чрез командата, която изпратихме на 9 юли", обясни Гьоц. Дори и сега, поведението на Philae озадачава екипа: "Ние все още нямаме обяснение защо спускаемият апарат комуникира сега, а не през последните няколко дни".

Траекторията на апарата, например, не се е променила през последните три седмици. Но едно нещо е сигурно - Philae е оцеляла в суровите условия на кометата и реагира на команди от екипа на LCC (Lander Control Center), контролния център на модула. "Това е изключително добра новина за нас", заяви Гьоц.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !