Могат ли дихателните упражнения да предпазват от COVID-19? (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 април 2020 в 07:50 12877 0

Фотоматериал от "Йога с Натали"

Дълбоките вдишвания и принудителната кашлица могат да помогнат за изчистване на слузта, но е малко вероятно да помогнат на хората със суха кашлица и леки случаи на COVID-19 - противно на множествотого съвети, разпространяващи се в социалните медии.

Дихателните упражнения са важна част от контрола на някои респираторни състояния, като хронична обструктивна белодробна болест. Основните цели на подобни упражнения са да се изчистят белите дробове от лепкавата слуз, да се координира дишането с лекарства, за да се осигури оптималната доза и да се поддържат дихателните пътища отворени, разказва Майкъл Нидерман (Michael Niederman) от отдела за биомедицински изследвания и медицинската школа на Университета Корнел Weill Cornell Medicine в Ню Йорк.

Тези дихателни упражнения често включват дълбоко вдишване и изкашляне на храчки. Лекарите могат да препоръчат устройства, които вибрират в дихателните пътища, за да подпомогнат процеса.

Може ли подобни техники да помогнат на пациенти с COVID-19?

На фона на световната пандемия едно видео с прости дихателни упражнения, препоръчани от британски лекар стана популярно в социалните мрежи..

Нидерман смята, че съветите са адекватни. Във видеото лекарят препоръчва да поемете дълбоко въздух и да задържите дъха си, преди да го изпуснете. Той предлага да повторите това пет пъти, преди да завършите последния кръг на дишането със силна кашлица.

Упражнението е подобно на други, използвани при дихателни проблеми, коментира Нидерман. Дълбоките вдишвания обикновено са добра идея, тъй като могат да вкарат въздуха в дълбоко в белите дробове. Ако тези джобове на белия дроб не се използват, те по същество могат да се затворят и да се изложат на риск от инфекция, отбелязва Нидерман. И дълбоките вдишвания могат да увеличат количеството кислород, постъпващ в тялото, а въглеродният диоксид да напусне тялото, добавя Ема Суингвуд (Ema Swingwood), председател на Асоциацията на специализираните физиотерапевти - пулмолози.

Суха кашлица

Но докато дълбоките вдишвания могат да бъдат полезни, обикновено не е добра идея да вдишвате през устата си, докато правите това, както прави лекарят във видеото. Всмукването на голяма порцияа въздух може да раздразни сухата кашлица. Вдишването през носа е по-добра идея, подчертарва Суингвуд. "Носът затопля и навлажнява въздуха, който поемате", обяснява тя. "Вдишването на сух въздух няма да ви помогне."

Силната кашлица в края на дихателния цикъл би помогнала за изчистване на слузта, разказва Нидерман. Проблемът е, че повечето хора, които развият кашлица с COVID-19, имат суха кашлица, казва Суингвуд. За тези хора принудителната кашлица е малко вероятно да е полезна.

Съвети в социалните медии препоръчват и да лежите по корем, след като сте изпълнили дихателните упражнения. Идеята е да свалите налягането от белите дробове, които са разположени откъм гърба, зад сърцето. В болнични условия се смята, че преобръщането на човек позволява на кислорода да достигне до още части на белите дробове.

„Смятам, че ако имат малко задух или нивата на кислород спадат ... Препоръчвам на хората да лежат по корем“, съветва Нидерман, въпреки че предупреждава, че това не е полезно за хора с големи кореми, включително бременни.

Но Суингвуд не е убедена. Тя смята, че това решение - позицията по корем - трябва да се вземе предпазливо, само след като се вземат предвид нивата на кислород, сърдечната честота, кръвното налягане и честотата на дишане на човека. И дори тогава е нужно лекарите да наблюдават как реагира човекът на новата позиция.

Следете симптомите си

Хората, които се справят с по-леки симптоми у дома, едва ли ще имат полза от позата по корем, според Суингвуд. „Това е полезно при по-болни пациенти“. Тя също така предполага, че някои хора, изпитващи недостиг на въздух, като например на възрастните хора може да им е трудно да се поставят в тази поза.

Най-голямото притеснение на Суингвуд е, че има хора със затруднено дишане, които се опитват да овладеят симптомите си у дома, а не да търсят медицинска помощ. „Искаме да сме сигурни, че хората съобщават за своите симптоми и получават навременни лечения“, казва тя.

„Поддържайте се хидратирани“, съветва Суингвуд. „Следете симптомите си и ги съобщавайте на лекаря си - не се опитвайте да се самолекувате с дихателни упражнения.“

Дихателните упражнения също няма не действат като предпазна мярка срещу заразяване с COVID-19. „Не мисля, че можем да сме категорични, но е малко вероятно дихателните упражнения да са по-полезни от обикновена разходка“, казва Суингвуд.

Личната хигиена и социалната дистанция са много по-добра превенция срещу долестта.

ИзточникCan breathing exercises really help protect you from covid-19?, NewSientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !