Могат ли плодов сок, кръв на пъдпъдък и коза да дадат положителен тест за човешки коронавирус?

Ваня Милева Последна промяна на 11 май 2020 в 16:02 7719 0

В началото на май 2020 г., когато съобщеният брой на заразените от коронавирусната болест COVID-19 в световен мащаб надхвърли 1,2 милиона, много хора, отнасящи се подозрително към представянето на пандемията от медиите и политиците, започнаха да споделят в социалните медии едно съобщение, че президентът на Танзания Джон Магуфули е изпратил  проби на плодов сок на папая, кръв на пъдпъдък и коза в лаборатория за тестване на COVID-19 и те са му върнали положителен резултат.

Това твърдение предизвика много насмешки от скептиците у нас, които не вярваха в сериозността на пандемията, а също и тревога сред местните жители.

Например със Snopes се свързва човек, идентифициран като жител на Танзания, където правителството отчете по-малко от 500 заразени с COVID-19 и 16 смъртни случая в резултат на вируса.

„Това [съобщение] създаде много объркване сред семейството и приятелите ми“, разказва читателят. „Страхувам се, че хората могат да почнат да отказват да бъдат тествани от страх да не се заразят“, позовавайки се на предположението, основаващо се на това твърдение, че комплектите за тестване на COVID-19 може да са замърсени и затова пробите от плодове и кръв на животни са положителни.

Откъде тръгва твърдението на Магуфули?

В телевизионно изявление на 3 май президентът заяви, че е поръчал забилкова тонизирана напитка, разработена в Мадагаскар и обявена като лек за COVID-19 - въпреки факта, че няма доказани научно лекарства за болестта към момента. По-скоро учените и медицинските специалисти заявиха, че най-добрият начин да останете здрави по време на пандемията, е да се избегне излагането на вируса.

На 4 май 2020 г. е BBC News излиза публикация със заглавие „Коронавирус: Танзанийският президент обещава да внесе „лек от Мадагаскар“. 

В отговор тези действия и по повод на подобни  новини, учените и здравните служители - включително от Световната здравна организация (СЗО) - през следващите дни публикуваха категорични препоръки срещу самолечението с предполагаеми лекарства за COVID-19. Едно отСот техните притеснения е, че напитката може да стимулира резистентността към антималарийните лекарства.

В изявление от 20 април на научното списание Science Националната медицинска академия на Мадагаскар казва: „Това е лекарство, чието научно доказателство все още не е установено и което рискува да навреди на здравето на населението, по-специално това на децата".

Ето как това е свързано с твърдението в показания по-горе мем:

В същото телевизионно изявление президентът постави под въпрос достоверността на резултатите на националната лаборатория, където се обработват тестове за COVID-19, като по същество заяви, че там неправилно обработват пробите и броят на положителните тестове са преувеличени. В история на BBC News относно одобрението на Магуфули на билковата напитка, също се съобщава:

Той каза, че тайно е изследвал някои животни и плодове в лабораторията и че папая, пъдпъдък и коза са дали положителни проби.

„Това означава, че има възможност за технически грешки или тези внесени реагенти имат проблеми“, каза той, без да дава повече подробности.

На следващия ден базираната в Катар новинарска мрежа Ал Джазира публикува нова история с заглавие „Ръководителят на лабораторията за COVID-19 в Танзании е временно отстранен от длъжност, тъй като президентът поставя под съмнение данните й“, като се включва и твърдението на президента относно резултата от пробите на плодове и животни.

Но за да разберем по-добре потенциалната мотивация зад твърденията на президента на Танзания, отнасящи се до фалшивите тестове, трябва да се има предвид напрежението двете основни политически групи в страната - партията на Магуфули, която е на власт и опозицията. Дали пък както и критиките за действията на президента в борбата с пандемията нямат връзка към претенциите му?.

Един от лидерите на опозиционната партия се застъпи за националната здравна лаборатория въпреки твърденията на Магуфули, описвайки отстраняването на ръководителя й като „политика“, която пречи на работата й, както се подчертава в коментара на „Ал Джазира“. Освен това ръководителят на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията Джон Нкенгасонг (John Nkengasong) защити работата на националната здравна лаборатория. Той заяви пред репортери, според Ройтерс , "Тестовете, които използва Танзания, знаем, че работят много добре."

Политиката на Магуфули за овладяване на епидемията от COVID-19 е странна: в публични изявления президентът насърчава хората да се събират на местата за поклонение, вместо да прилага мерки за изолация.

Предвид липсата на каквито и да било доказателства, освен собствените му изявление, твърдението на президента на Танзания, което според него е пример за ненадеждно тестване на COVID-19 - може да се смята за „недоказано“ и по-скоро съмнително в целия контекст на политическата обстановка в страната.

Източник:

Tanzania President John Magufuli secretly sent specimens from a fruit, quail, and goat to a lab testing for the COVID-19 coronavirus disease in humans — and the results came back positive. Snopes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !