Могила с форма на пирамида с 30 трупа, може да е най-старият военен паметник в света

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2021 в 00:01 8013 0

Ето как е изглеждал древният мемориал, преди да бъде наводнен от изграждането на язовир. Кредит: Euphrates Salvage Project & Antiquity Publications

Огромна надгробна могила, в която се намират труповете на най-малко 30 воини, може да бъде най-старият военен паметник, откриван някога, датиращ от поне 4300 години. Мемориалът е открит в Сирия, Тел Банат, вече наводнен от изграждането на язовир, съобщава екип от археолози, цитирани от Live Science.

Мемориалът е и първият пример за особен тип паметник, описан в древни надписи от Месопотамия, в койито телата на врагове или на местните  хора, загинали в битките, се полагат, за да образуват високо организирана структура.

Това откритие също показва "че древните хора са почитали загиналите в битки, точно както ние", заявява Ан Портър (Anne Porter), професор по древни цивилизации от Близкия и Среден изток от Университета на Торонто.

"Не знаем дали са били победители или загубили в тази битка. Знаем, че те [хората от Тел Банат] са взели телата на мъртвите от някое друго място, може би дълго след събитието, и са ги погребали в огромна могила, която се е виждала на километри наоколо “, се казва в изявлението на Портър.

Мемориалът прилича малко на стъпаловидната пирамида на Джосер в Египет, с изключение на това, че слоевете на паметника са направени от почва и гипс вместо камък, пишат археолозите в статия, публикувана на 28 май в списание Antiquity. Хората, живеещи в района в сега, наричат ​​могилата „белият паметник“, защото заради гипса паметникът блести на слънчева светлина, пишат археолозите.

Древният военен паметник прилича малко на стъпаловидната пирамида на Джосер в Египет. Кредит: Euphrates Salvage Project & Antiquity Publications

Въпреки че на мястото е имало разкопки между 1988 и 1999 г. от екип, ръководен от Портър и Томас Макклеланд (Thomas McClelland), работили по това време по "Проекта за спасяване на Ефрат" (Euphrates Salvage Project), до този момент изследователите не са имали ясна представа за неговата цел. Те са извършвали тези разкопки преди мястото да бъде наводнено от строителството на язовир Тишрин.

По това време същите археолози, заедно със студенти от Университета в Торонто, разглеждат внимателно находките и установяват, че обектът вероятно е бил паметник на войната, вероятно най-старият известен пример в света. Те също така откриват, че мемориалът е построен върху по-ранен градеж.

Кредит: Porter et al.

Мъртвата армия

Според изследователите телата са погребани внимателно.

"Колекции от човешки кости са положени в пълнежа, докато са изграждани хоризонталните етапи [на паметника]. Те бяха поставени директно върху почвата, без специално покритие или разграничение", пише екипът в статията си в списание Antiquity. „Макар и малки, фрагментарни и донякъде дифузни, костите все пак бяха нарочно поставени в отделни купчини“, пишат археолозите.

Останките са фрагментарни и в много случаи възрастта и полът на починалия не могат да бъдат идентифицирани. Тези, които може да бъдат идентифицирани, са мъже и варират от възрастни възрастни до 8-10 години. Защо някой между 8 и 10 години ще бъде поставен в паметника на войната не е ясно.

Изглежда, че костите са изровени и положени в паметника.

"Костите може да са от старо бойно поле или от гробище. Независимо от това, те са подбрани, подредени и в крайна сметка вложени в паметник с грижа, дълго след смъртта им", пишат археолозите в своя доклад.

Печати от Тел Брак. Кредит: Porter et al.

Някои от починалите са били погребани с кунга, "порода еднокопитно подобно на магаре, изобразявано в древното изкуство да тегли колесници", се казва в изявлението. Войниците, погребани с кунга, може да са служили като колесничари, пишат археолозите.

Освен това екипът е намерил гранули, заровени близо до някои от починалите. Хората в древния свят често са използвали подобни топчета, изстрелвани от прашки като оръжие и тези оръжия могат да символизират ролята, която починалият е изпълнявал, докато са бил жив.

Гранулите. Кредит: Porter et al.

„Разбрахме, че в погребенията има отчетлив модел - двойки тела с кожи от еднокопитни в едната част на паметника, отделни индивиди с топчета в другата“, коментира Портър в изявлението, добавяйки, че предполага, че хората са принадлежали на древна армия. Една организирана древна армия вероятно е имала различни подразделения като транспортна част и пехотни войници, снабдени с прашки и топчета.

„Появяват се образци, които предполагат, че хората, поставени в [мемориала], не само са участвали в битка, но са го направили по отределенн начин: Те са били част от организирана армия, разделена на колесничари и пехотинци“, пишат археолозите.

Екипът също така е намерил близо до починалия модел на покрит вагон, фигурка, изобразяваща кунга и колело, направено от глина.

Справка: Porter, A., McClellan, T., Wilhelm, S., Weber, J., Baldwin, A., Colley, J., . . . Safi, Z. (2021). “Their corpses will reach the base of heaven”: A third-millennium BC war memorial in northern Mesopotamia? Antiquity, 1-19. doi:10.15184/aqy.2021.58

Източник: Pyramid-shaped mound holding 30 corpses may be world's oldest war monument, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !