Молците опрашват цветовете на детелината през нощта, след като пчелите са се прибрали

Откритието е противоречие на стогодишни изследвания, според които пчелите са единствените основни опрашители на детелината.

Ваня Милева Последна промяна на 28 юли 2022 в 00:01 4612 0

Жълт подкрилен молец върху цвят от червена детелина през нощта

Кредит Jeff Kerby

Много молци са нощни опрашители на растения. Но за големия жълт подкрилен молец (Noctua pronuba) досега не бе известно, че е редовен посетител на цветовете на червената детелина.

Пчелите не са единствените насекоми, които опрашват червената детелина. Молците посещават около една трета от цветовете след настъпването на тъмнината, сочат новите изследвания.

Откритията, описани подробно в юлското издание на Biology Letters, са изненадващи, тъй като почти всички заслуги за опрашването на червената детелина се приписват на пчелите. Откритието подчертава какво може да пропускат изследователите по време на нощната смяна на опрашване на растенията, включително неизвестна досега полза, която опрашването от молци дава на детелината - увеличаване на производството на семена.

Тази работа може да помогне за задълбочаване на разбирането на учените за услугите по опрашване, предоставяни от нощните пеперуди, казва Даичи Фунамото (Daichi Funamoto), биолог по опрашване в Токийския университет, който не е участвал в новото изследване.

В продължение на около един век преобладаващо схващане за опрашването на детелината е било, че пчелите - и само пчелите - са ключовите насекоми. Детелината е "ценно селскостопанско растение и е обект на много изследвания", отбелязва Джейми Алисън (Jamie Alison), еколог по опрашването в Университета Орхус в Дания. "Но в нито едно от тези изследвания не се споменава нищо за възможността за опрашване от молци."

Алисън и колегите му откриват ролята на молците за опрашване, докато изучават как растенията и техните насекоми опрашители реагират на климатичните промени, като потенциално се придвижват във височина. За да проследи посещението на опрашители при тревните растения, екипът поставя 15 камери в Швейцарските Алпи.

От юни до август 2021 г. камерите наблюдават 36 цвята на червена детелина (Trifolium pratense) - важна култура, използвана като фураж за добитъка. Такива камери са много полезни за наблюдение на места, до които е трудно да се достигне ежедневно, отбелязва Алисън.

Девет от камерите са правили снимки в части от следобеда и отново през нощта, а шест от тях са правили снимки непрекъснато на всеки пет минути. Технологията осигурява значителни практически ползи.

"Не е възможно някой да стои там 24 часа и да записва постоянно какво посещава дадено цвете", уточнява Алисън. "За щастие, това може да се направи с помощта на фотоапарати."

Методът също така позволява на Алисън и колегите му да изследват нощните посетители. Като цяло екипът събира повече от 164 000 снимки на цветове на червена детелина, като 44 от тези снимки са запечатали посещения на насекоми опрашители. Повечето от тези търсачи на нектар - около 61% - са били земни пчели (Bombus). Но значителна част - 34% - са били пеперуди, предимно големи жълти подкрилници (Noctua pronuba), които са ги посещавали в ранните сутрешни часове. Пеперудите и осите или други видове пчели допълват останалите 5 процента от посещенията.

Голям жълт подкрилник (Noctua pronuba). Местоположение: Белгия. Кредит: Frans fotoopa D318149 Huismoeder(CC BY-NC-ND 2.0)

Пеперудите са добре познати като обичайни опрашители на много други растения, но ролята им в опрашването на детелината изглежда е била пренебрегната, разказва Алисън. Той и колегите му също така изследват колко семена са произвели цветовете на детелината, като установяват, че нощните посещения на молците увеличават добива на семена.

Ясно е, че "ролята на нощните пеперуди като опрашители на културите до голяма степен е била пренебрегвана", добавя Фунамото. "Мисля, че бъдещите проучвания ще покажат, че много растителни видове, за които се смята, че зависят от опрашването от дневни насекоми, наистина се опрашват до известна степен и от нощни пеперуди."

Алисън и екипът му сега искат да повторят наблюденията си на различни географски ширини в Европа, за да потвърдят, че молците N. pronuba опрашват червената детелина и на други места. Изследователите също така биха искали да оборудват камерите с програми, управлявани от изкуствен интелект, които са обучени да идентифицират и бързо да категоризират вида опрашител, посетил растението.

Справка: J. Alison et al. Moths complement bumblebee pollination of red clover: a case for day-and-night insect surveillance. Biology Letters. Vol. 18, July 2022, 20220187. doi: 10.1098/rsbl.2022.0187.

Източник: Moths pollinate clover flowers at night, after bees have gone home, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !