"Морски бълхи" изпохапаха до кръв краката на младеж в Австралия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 август 2017 в 08:03 8003 0

Кредит Hans Hillewaert

Макар и малки, амфиподите като Lepidepecreum longicornis могат да хапят.

Малки морски същества - от порядъка на части от сантиметъра - нахапаха краката на тийнейджър до кървене, след като се е потопил във водата около Мелбърн, Австралия. Според биолози, затова е виновен определен вид ракообразно, съобщава Live Science.

В събота, 5 aвгуст, 16-годишният Сам Канизей (Sam Kanizay) излиза от водата в Брайтън Бийч, Мелбърн, и вижда, че кръвта му се стича по прасците и глезените, сякаш са били забити стотици игли, по думите на бащата на тийнейджъра, Джаръд Канизей пред BBC News.

"Кръвта не се съсирваше нормално. Тя продължаваше да кърви и да кърви", разказва той. (следват снимки, които съдържат жестоки сцени)

Бащата по-късно се връща на плажа, за да улови няколко от малките животинки, които са ухапали сина му, за да бъдат идентифицирани. Според Дженефор Уокър-Смит (Genefor Walker-Smith), морски биолог от Музея Виктория в Мелбърн, събраните съществата от Канизей са амфиподи - вид миниатюрни, подобни на скариди ракообразни от семейство Lysianssidae. Уокър-Смит ги описа вчера, 7 август, в пост във Facebook, заявявайки, че те "нямат отровни свойства и ухапванията им няма да доведат до трайни увреждания".

Снимка: Jarrod Kanizay

Младежът е престоял около 30 минути в хладната висока до кръста вода, без да подозира, че го хапят множество морски бълхи, разказва Сам пред BBC News. Въпреки че е усетил бодежи в краката си, си е помислил, че това се дължи на студа. След като излиза от водата, той избърсва това, което сметнал за песъчинки върху краката си, но открива, че е покрит с малки, хапещи животинки, съобщава BBC News.

Вероятно причината за обилното кървене, след като хапещите ракообразни са премахнати, са антикоагуланти, отделяни от амфиподите, обяснява във Facebook Уокър-Смит.

До момента не бе известно, че амфиподите от сем. Lysianssidae произвеждат антикоагуланти, но и все още никой не ги е изследвал за такава адаптация, заяви Лес Уотлинг (Les Watling), професор от Морския център Дарлинг от Университета на Мейн, за Live Science. "Ако е налице антикоагулант, това ще е, защото амфиподите ловят или паразитират по рибите", обяснява Уотлинг.

Докато лекарите в местната болница се грижат за раните на момчето, баща му се връща в залива с мрежа, за да улови "хиляди" амфиподи, разказва Джаръд Канизей пред австралийския новинарски сайт The Age. Кадрите, които е заснел на своя "улов", са качени в YouTube в неделя, 6 август, и показват как водата гъмжи от амфиподи, те се стрелкат наоколо и поглъщат няколко парчета сурово месо.

Lysianssid amphipods, известни още като "морски бълхи", варират значително по размер, от най-малките от няколко милиметра до по-големите с 20 см дължина. Най-големите обитават дълбоките води, а най-малката - най-вече тропиците, разказва Уотлинг.

Амфиподите от тази група играят важната роля на чистачи в морските хранителни вериги като изяждат мъртвите и гниещи растения и животни. Но някои амфиподи са активни хищници и макар и малки, със сигурност могат да надупчат човешка плът със своите челюсти, обясняеа Уотлинг.

"Устата им са широки, с остри като ножове челюсти, предназначени за разрязване на животински тъкани. Тези плитководни видове могат да се хранят с водорасли, но в повечето случаи вероятно се хранят и с други животни, които живеят във водораслите", разказва биологът.

Следите по краката на тийнейджър са достатъчно свидетелство на какво са способни малките амфиподи, а техните следи показват модела на хранене на амфиподите, обяснява Уотлинг. "Няколко [следи] изглеждат като неправилни "пътеки", което предполага, че амфподите се движат заедно, за да отхапят дълбоко".

С влизането си във водата Сам Канизей вероятно е нарушил обяда на група амфиподи. И колкото по-дълго е стоял, толкова повече от тях са последвали струйките кръв, защото амфиподите обикновено не се нахвърлят като атаките на пираните срещу хора, пише във Facebook Уокър-Смит.

"Чудя се дали е имал драскотини или нещо друго, което би привлякло амфиподите, но те може просто да са приели за "риба" и са решили да похапнат", забключава Уотлинг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !