Морският сапфир - най-красивото животно в океана (видео)

Кристин Каменова Последна промяна на 20 юли 2015 в 17:52 6993 0

Кредит discovery.com

Червено, синьо, зелено, лилаво и ... невидимо. Морските сапфири най-често са описвани като "най-красивото нещо, което сте виждали". Но дори и да ги видите, ще е само за миг.

Как всъщност изпълняват този трик обяснява Newscientist.

Върху гърба си малкото ракообразно има променливи слоеве от шестоъгълни кристали и цитоплазма, които заедно отразяват светлината  в искрящи оттенъци.

Интересното е, че различните видове блещукат в различни цветове - от златно до синьо.

Цветът им се определя от разстоянието между кристалите и от ъгъла, под който светлината пада върху тялото им.
При сините морски сапфири, разстоянието между кристалите е горе долу дължината на вълната на синята светлина, затова и изглеждат сини.

Така ъгълът, под който светлината пада върху морския сапфир въздейства на цвета му и му позволява да "изчезва".
Наклонът на тялото на показаните във видеото видове е 45о, което позволява на отразената светлина да се приплъзва в ултравиолетовия спектър и така животното става в невидимо за нас.

"Само мъжките са с такива красиви цветове. Женските са почти прозрачни. Мъжките видове също така плуват със спирални движения, най-вероятно в желанието си да се изфукат със своя спектър от цветове и нюанси, а и в същото време, за да спечелят вниманието на потенциалната си партньорка." - разказва Лиа Адади (Lia Addadi) при посещението си в " Weizmann Institute of Science" в Реховот, Израел.

"Но има един интересен въпрос, на който още няма отговор и до днес - дали различията в цвета са генетично предопределени или се контролират от собственика?" - пита Адади.

Адади споделя, че новите открития ще бъдат направени в момента, в който учените разучат механизма на този отразяващ светлинната трик.

Възможни са бъдещи приложения на този ефект за отразяващи или антирефлектиращи покрития на стъкла, огледала и оптични системи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !