Морж атакува и потопява лодка на руския военен флот

Ваня Милева Последна промяна на 24 септември 2019 в 13:45 7034 0

Морж. Кредит: CC0 Public Domain

По време на експедиция в Арктика лодка на руския военен флот бе нападната и потопена от морж, съобщи Barents Observer.

"Алтай", влекач на Северния руски флот, пътува към архипелага Земя на Франц Йосиф в Арктика, превозвайки изследователи от Руското географско дружество.

"Полярните ширини са изпълнени с много опасности", пише в прессъобщението за инцидента на Руското географско дружество.

Една от тези опасности очевидно са моржовете, огромно животно, което достига повече от 2 000 кг. На техните бивни могат да съперничат само слоновете. Моржовете живеят предимно в плитки води над континенталните шелфови зони, прекарвайки по-голяма част от живота си на морския лед, търсейки мекотели. Моржовете са сравнително дълголетни, социални животни и в арктическите морски райони се считат за „основен вид и могат да станат доста свирепи, когато се почувстват заплашени.

"При окостиране на нос Хелер на група изследователи от експедицията женски морж атакува лодка на участниците. Вероятно го е направила, страхувайки се за малките си. Лодката потъва, но трагедията е избегната благодарение на точните действия на водача на екипа. Всички участници безопасно стигнаха до брега", съобщава Руското географско дружество.

Фотогалерията, приложена към репортажа, показва, че военни дронове са летяли в близост до група моржове на плажа. Не е ясно дали точно това е предизвикало агресията.

"Алтай" (Министерство на отбраната на Русия)

Това не беше първият сблъсък на руския флот с моржовете.

През миналия май се разпространиха снимки, за които се смята, че са от 2006 г.,  на голям морж, дремещ отгоре на руска подводница.

Източник:  Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !