Мозъчен тръст ще развива българските технологии във въоръжаването

Юлиан Христов Последна промяна на 28 януари 2016 в 11:43 2320 0

Своеобразен мозъчен тръст ще се грижи за развитието на високите технологии при въоръжаването. Това става ясно от стратегия на правителството за изследвания и технологии в областта на отбраната.

Документът е приет от Министерски съвет в средата на декември, но беше оповестен сега

Идеята на стратегията е до 2020 година да бъде развита мрежа от млади и добре подготвени учени, както и на съответната научна и технологична инфраструктура, с което да се насърчат изследванията и разработките на технологии в областта на отбраната и сигурността. Очакванията са с това да се подпомогне диверсификацията на доставките и избягване на зависимости. Амбицията е родната научна общност и индустрия да започнат да произвеждат надеждни и високотехнологични оръжия и екипировка за армията. Очакван ефект е и принос на страната ни в осъществяването на Общата европейска политика за сигурност и отбрана и политиката на НАТО. 

Цялостната дейност ще се ръководи от Междуведомствен център за координация на изследванията и технологиите в областта на сигурността и отбраната. Той ще осъществява постоянен мониторинг и анализи, като ще подпомага вземането на решения. Центърът ще координира и дейностите на държавата и бизнеса в страната и в международен план. Той ще е подчинен на съществуващия в момента Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките (МВСОИСД), който пък е под шапката на Министерски съвет. Центърът на практика ще представлява мрежа от учени, изследователски организации и научни центрове към университетите, БАН и индустрията, а финансирането и административното обслужване на центъра се поема от участниците в мрежата.

Стратегията предвижда секторът да се финансира с не по-малко от 2% средствата, които се заделят в сектора за сигурност и отбрана. Тук, освен бюджетни средства, ще се търсят възможности за програмно финансиране от страна на НАТО и ЕС, а във Фонд "Научни изследвания" ще бъде създадено специално направление. 

От своя страна държавата ще се ангажира с развиване на съответната инфраструктура, като пари ще се търсят по линия на съвместно международно сътрудничество и структурни фондове. 

Приоритетно ще се инвестира в изследванията на информационни и комуникационни технологии, сензори, радиолокация и радионавигация, техника, въоръжение, боеприпаси и екипировка, технологии за ядрена, химическа, биологична и радиационна защита и екология, както и технологии, свързани с ролята на човешкия фактор в сигурността и отбраната.

На практика изследванията ще са концентрирани в приоритетните области, зададени в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили. Сред тях са придобиване на техника и оборудване за трите вида въоръжени сили, както и за наблюдение и разузнаване, управление на силите и кибернетична защита. Тези проекти са обвързани с конкретни отбранителни способности.

Друг очакван ефект от стратегията е създаването на ново поколение млади учени за изследвания в областта на сигурността и отбраната. Това ще стане с предоставяне от държавата на стимули за кариерното развитие на учените, както и създаване на подходяща среда, в която те да не са зависими от "решаването на битови и всекидневни проблеми в личен и семеен план".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !