Мозъкът може да се реорганизира, за да компенсира липсата на някои структури

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 ноември 2020 в 06:46 4822 0

Кредит © UNIGE/SIFFREDI

Невронни влакна в здрав мозък (ляво) и мозък с липса на мазолесто тяло (дясно). При здравия мозък, двете полукълба са свързани чрез влакната на мазолестото тяло, показани в червено. Те липсват при мозъка, страдащ от AgCC.

Ново проучване в списание Cerebral Cortex подчертава невероятната способност на мозъка да се реорганизира, за да избегне загуба на функции, когато липсват ключови структури. В този случай изследователите се съсредоточават върху мазолестото тяло, което свързва двете полукълба на мозъка, но не се развива при около един на 4000 души.

Онези, родени с агенезия на мазолестото тяло (AgCC) - което означава, че страдат от липсата на тази невронна структура - могат да развият тежки когнитивни дефицити, но около една четвърт от хората с AgCC нямат никакви симптоми. За да се определи как мозъкът може да продължи да функционира нормално, без мазолестото тяло, авторите на изследването използват функционален ядрено-магнитен резонанс (fMRI), за да сканират мозъка на 49 деца, 20 от които имат AgCC.

Не е изненадващо, че децата, при които липсва мазолесто тяло, проявяват значително намаление на структурната свързаност между двете полукълба, което означава, че имат по-малко бяло вещество между двете части на мозъка си. Това обаче се компенсира от увеличаване на структурна свързаност вътре в полукълбото, при което броят на невронните връзки във всяко полукълбо е увеличен, което показва наличието на по-голям брой нервни пътища във всяка страна.

По-невероятно е обаче, че не са наблюдавани разлики във функционална свързаност между полукълбата при двете групи. С други думи, мозъчните региони в противоположните полукълба са в състояние да комуникират също толкова ефективно при деца с AgCC, както при тези, които притежават мазолесто тяло .

Авторите на изследването смятат, че изключителната гъвкавост на мозъка е отговорна за това, тъй като създаването на допълнителни връзки и пътища позволява да възникнат алтернативни трасета на комуникация между мозъчните области в противоположните полукълба.

„Забележително е, че комуникацията между двете полукълба се поддържа“, обяснява авторът на изследването Ванеса Сифреди (Vanessa Siffredi). „Ние смятаме, че механизмите на пластичност, какъвто е укрепването на структурните връзки във всяко полукълбо, компенсират липсата на невронни влакна между полукълбата. Създават се нови връзки и сигналите могат да се пренасочват, така че да се запази комуникацията между двете полукълба. "

И при двете групи деца функционална свързаност между полукълбата корелира силно с когнитивните способности като вербално обучение и памет. При тези с нормален мозък това е пряко свързано със структурната свързаност между полукълбата или количеството на бялото вещество в мазолестото тяло. При деца с AgCC обаче, това се определя от структурна свързаност в самото полукълбо.

С други думи, колкото повече нови връзки се образуват във всяко полукълбо, толкова повече комуникация може да се осъществи между полукълбата, като всички те водят до по-добри когнитивни умения.

Източник: IFLScience - The Brain Can Rewire Itself To Compensate For Missing Structures, New Research Shows

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !