Може да се избяга от изригване на супервулкан

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 март 2016 в 13:26 8683 1

Кредит "Windows into the Earth," Robert B. Smith and Lee J. Siegel

Когато един супервулкан като Йелоустоун изригне, жителите наоколо имат няколко часа, за да избягат, след като започне бедствието, показва ново изследване.

Скоростта на разпространение на смъртоносната пепел от изригването на супервулкан се оказа не толкова голяма -  само 16-72 км/час, според ново изследване на древни изригвания. Това означава, че теоретично е възможно да се избяга от бедствието, макар и не пеша, а с автомобил. 

"Аз не бих препоръчвал на никого да се опитва да надбяга вулкан, въпреки, че има хора, които биха могли да го направят," отбеляза Грег Валънтайн (Greg Valentine) пред Live Science, вулканолог от Университета в Бъфало, Ню Йорк, един от авторите на проучването, публикувано в последния брой на списание Nature Communications. - "Интересното е, че такова катастрофално изригване генерира толкова спокойни потоци. Те унищожават обширни територии, но са бавни, концентрирани и плътни".

Всъщност на-голямата опасност от изригването не са реките от разтопена лава или дори експлозията, която може да разруши цяла планина, а разпространението на т. нар. пирокластически потоци. Те представляват смес от пепел, камъни и високотемпературни вулканични газове, които се движат със скорост от около 480 км/час. Тези пирокластически потоци са истинските убийци, които са унищожили римския град Помпей, а през 1902 г. заради тях в Мартиника са загинали 29 000 души. От тях няма спасение.

Но супервулканите се събуждат сравнително рядко. Вулканолозите се опитват да отчетат тези опасности при прогнозирането на бъдещите бедствия. Трудно е да се знае какво ще се случи, когато на супервулкан с размера на Йелоустоун се взриви. Последното изригване на супервулкан на Земята е било преди 74 000 години, в Тоба, Индонезия, когато едва ли не е било погубено човечеството още в зората на развитието му.

Когато супервулканът в Аризона се е взривил преди 18,8 милиона години, пепелта се разпространила на повече от 160 км. Изследователите измерват слоя вулканичните туфи, скали, образувани от втвърдена пепел. Той се оказал с дебелина повече от 140 метра в района в близост до вулкана и до 3 м с дебелина на 160 км от ръба му.  

Тези камъни са били уловени и пренесени от пирокластическите потоци от калдерата Silver Creek на супервулкан, изригнал преди 18,8 милиона години. Снимка: Greg A. Valentine

Геолозите изследват камъни в долната част на туфите в Аризона, пренесени с пирокластическия поток. Те съвпаднали с уникални скални видове скали при източникя и е установено, че много от скалните късове с големина на юмрук са били пренесени не по-далече от футболно игрище.

Тези данни позволяват на екипа на Валънтайн да направи симулация на движението на потоците пепел по време на изригването. Оказа се, че това е доста мощен и плътен поток, който може да се задвижи големи камъни, но не прекалено бързо: скоростта им е само 5-20 м/сек или 16-72 км/час.

Следващият, след десетки или стотици хиляди години - може да бъде Йелоустоун. Проучването на следите от минали супервулкани може да разкрият как и защо те изригват.

Всяко избухване на супервулкан вероятно ще стане обаче с някакво предупреждение, подобно на издутината, която предизвести изригването на връх Сейнт Хелънс. Новите резултати показват, че хората, живеещи в близост до супервулкан може да разполагат с няколко часа, за да се евакуират, след като започне бедствието, твърдят изследователите

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2016 в 16:05

Пирокластичните потоци от изригването на Везувий през 79 г.НЕ са унищожили римския град Помпей, а Ерколано. Помпей е погребан под слой от вулканична пепел.