Може ли айсберг да има толкова перфектна геометрична форма? (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 октомври 2018 в 10:39 10396 0

Кредит NASA, IceBridge

Рядко в природата се срещат прави ръбове или ъгли от 90 градуса, затова ни изглеждат странни в естествена среда.

Вижте този айсберг, сниман от НАСА в Антарктика миналата седмица като част от мисията IceBridge. Сред хаотичната бъркотия от плаващ лед, айсбергът изглежда сякаш умишлено изрязан перфектен правоъгълник.

Но едва ли извънземни са се занимавали да режат леда по неизвестни неизвестни причини, нито има тайна група шегаджии с огромни триони в Антарктида.

Явлението е абсолютно естествено.

Представата ни за айсберги обикновено е огромни камари лед с назъбени кули безформени куполи като основната част от обема му се простира под повърхността на водата. Но това е само един от двата вида айсберги, класифицирани по форма, наречени нетабуларни айсберги.

Табуларните айсберги, за разлика от тях, приличат повече на този правоъгълен айсберг. Те са големи ледени плочи с почти вертикални страни и равна повърност като огромна трапеза с бяла покривка (името им идва от анг. "table"  - маса, лат. Tabula - дъска) и често се образуват чрез откъсване от ледения шелф.

Те растат като ноктите много бавно и нагкая се чупят и това често става по перфектни прави геометрични линии, обяснява глациологът от Университета на Мериленд Кели Брънт (Kelly Brunt) за LiveScience.

Тези табуларни айсберги могат да бъдат огромни - стотици или дори хиляди квадратни километри, като най-големия айсберг, някога регистриран, е B-15 с неговите 11000 кв. км.

B-15. Wikimedia Commons

Този нов айсберг не е измерен и е трудно да се прецени размерът му само по снимка, но едва ли достига размера на В-15. Вероятно е над 1,6 километра. И както при всички айсберги, видимата над повърхността част е само 10-те процента от масата. Останалото е скрито под водата., разказва за Брун LiveScience

В случая на табуларните айсберги, обяснява тя, подземната част обикновено е правилна и геометрична, подобно на това, което се вижда отгоре. Този айсберг изглежда доста пресен - острите ъгли показват, че вятърът и вълните не са имали много време да го разрушат.

"Това, което го прави малко необичаен, е че изглежда почти като квадрат", отбелязва Брун.

Но въпреки огромната маса на айсберга, Брун не препоръчва разходките по повърхността му.

"Вероятно няма да се обърне", все пак е много по-голям на дълбочина. Но е достатъчно малък, за да стане нестабилен и да се разбие във всеки един момент, пояснява глациологът.

Така че е най-добре да му се възхищаваме от разстояние.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !