01 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Може ли да се разболеете от мириса на мръсни чорапи?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 декември 2018 в 10:45 42080

Един китаец имал навика всеки ден след работа да си сваля чорапите и ... си ги помирисва.

Eксцентрично? Да. Но вредно ли е?

Да, според видеоклип, публикуван на китайската видеоплатформа Pear Daily. Видеоклипът разказва, че 37-годишният мъж е хоспитализиран с болки в гърдите и е диагностициран с гъбична инфекция в белите дробове - инфекция, която неговите лекари приписват на гъбични спори, които е вдишал от чорапите си.

Лекарите вече са предписали необходимото лечение за човека, и той се възстановява. 

Но възможно ли е да се получи такава инфекция от миришене на чорапи?

Технически, да, но е много малко вероятно нещо подобно да се случи, според д-р Уилям Шафнер (William Schaffner), специалист по инфекциозни болести в Университета "Вандербилт". Шафнер отбелязва пред Live Science, че в дългия си клиничен опит никога не е чувал за подобен случай. Случаят е "много интересен, ако е истина", добавя лекарят.

Скрийншот от видеоклипа на китайската видеоплатформа Pear Daily

Липсата на подробности за случая в местни новинарски медии, като например каква гъбичка е причинила инфекцията, прави случаят според Шафнер "доста съмнителен като начало".

Биологично е възможно някой да развие белодробна инфекция чрез вдишване на гъбични спори, които са се натрупали в чорапи, коментира Шафнер.

Всъщност има добре документирани случаи на белодробни инфекции от инхалиране на гъбични спори. Пещерняците например рискуват да хванат инфекция, наречена хистоплазмоза, която се причинява от вдишване на гъбични спори, срещащи се в изпражненията на прилепи. 

"Ние не живеем в стерилен свят, постоянно сме заобиколени от бактерии и гъбички", отбелязва Шафнер. Това не означава, че задължително ще се разболеем. Това, което прави случая на китаеца различен обаче е, че той разказва, че е "слагал източникът [на гъбички] до носа си и вдишвал често, в необичайно големи и многократни дози, което би го направило по-податлив на развитие на инфекция", коментира Шафнер.

Също така не е известно много за самия пациент, например човекът може да е имал отслабена имунна система, която би го направило по-податлив на такава инфекция. Лекуващият лекар на китаеца съобщава в местните новини, че мъжът вероятно има по-слаба имунна система и това се дължало на липса на почивка, защото се е грижел за малко дете.

Но според Шафнер обяснението е "доста слабо". Това обикновено не е причина лекарите да считат, че пациентът има отслабена имунна система, подчертава Шафнер.

Във всеки случай цялата ситуация "подсилва идеята, че човек трябва да си изпира чорапите по-често, вместо да прави ежедневна оценка дали да ги обуе отново за седемнадесети път", добавя Шафнер.

Но все пак според Шафнер не трябва да се страхуваме от гъбична инфекция от едно помирисване.

"Не се притеснявайте" - казва специалистът.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.