Може ли сексът да доведе до спиране на сърдечната дейност

Учените говорят за мерките, които ще помогнат да се намали броя на случаите на внезапна смърт по време на сексуален акт

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 ноември 2017 в 00:00 5775 0

Кредит 99planets.com

Може ли, докато правим секс сърцето ни изведнъж да спре да бие? Ново проучване показва, че това може да се случи, но е  голяма рядкост, съобщава Live Science.

В проучването изследователите анализират информация от повече от 4500 души, които са имали сърдечен арест, състояние, при което сърцето внезапно спира да бие поради проблеми с електрическата активност на сърцето.

Сред тези случаи, само 0,75% случая на сърдечен арест са настъпили по време на или непосредствено след полов акт, показва проучването.

Проучването се основава на базата данни Oregon SUDS (Oregon Sudden Unexpected Death Study). Тя съдържа информация за случаите на внезапна смърт в Портланд, Орегон, в периода 2002-2015. От 4557 случая на внезапно спиране на сърцето през този период само 34 са настъпила по време на полов акт. Жертвите в тези 34 случая са предимно мъже на възраст около 60 години. Повечето пациенти са страдали от сърдечно-съдови заболявания и са приемали лекарства.

Изследването е първото, което разглежда сексуалната активност като потенциален задействащ механизъм за сърдечен арест сред населението като цяло, твърдят изследователите. Резултатите бяха представени на среща на Американската асоциация за сърдечни заболявания в научните сесии в Анахайм, Калифорния, и са публикувани в списание Journal of the American College of Cardiology.

"Макар сърдечният арест да е опустошително заболяване с висока смъртност, вероятността това да се случи по време на сексуална активност ... е изключително ниска", заяви д-р Съмийт Чах (Sumeet Chugh), водещ автор на изследването.

"Това е успокоение, което вече можем да дадем на сърдечно болните пациенти на базата на реални данни", отбеляза Чах пред Live Science.

Сърдечният арест е различен от сърдечния удар

Спирането на сърцето е различно от сърдечен удар според Американската сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA). Описва се състояние, при което сърцето внезапно спира да работи. Спирането на сърцето е неочаквано, случва се внезапно или скоро след появата на симптомите, пише Live Science.

Състоянието е причинено от неизправност на електрическата система на сърцето. Такава неизправност може да накара сърцето да започне да бие неравномерно. Един вид неравномерна сърдечна дейност, която е често срещана при сърдечен арест, се нарича камерно мъждене и се появява, когато двете долни камери на сърцето изведнъж започват да бият хаотично или не изпомпват кръв.

Смъртта настъпва в рамките на минути от спирането на сърцето. Без биене на сърцето кръвта не се изпомпва към мозъка, белите дробове и други органи в тялото. "Секунди по-късно, човекът губи съзнание и пулсът изчезва", посочва организацията AHA.

Първата помощ е от изключително значение

Снимка: Pinterest

Изследователите откриват, че само една трета от пострадалите са получили първа помощ от партньорите си - непряк масаж на сърцето и изкуствено дишане. Когато внезапно спиране на сърцето първата помощ е необходима незабавно, в рамките на 5-6 минути след нарушението на сърдечната дейност. Според изследователите, липсата на първа помощ е една от основните причини за смъртността по време на полов акт.

Сред другите възможни причини учените посочват ​​употребата на алкохол и различни вещества - стимуланти преди секс. Статистика за използването на такива вещества в базата данни липсва, но и за пациентите, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, стимулантите и алкохолът увеличават значително риска от сърдечен арест. Сравнението с контролната група показа, че честотата на половите актове не оказва влияние върху риска от спиране на сърдечната дейност.

Авторите смятат, че обучението за техники за оказване на първа помощ ще намали броя на смъртните случаи от сърдечен арест. Колкото повече хора бъдат запознати с техниката на сърдечен масаж и изкуствено дишане, толкова повече пациенти ще дочакат линейката, независимо от обстоятелствата, при които са претърпели сърдечен арест.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !