Може ли студът да предизвика земетресение? (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 януари 2019 в 09:43 5992 0

Кредит Chicago Tribune

Тази зима студеният въздух от Арктика се премести към средните ширини от полярния вихър - област на ниско налягане в горните слоеве на атмосферата, която обикновено се движи около Северния полюс. Съединените щати бяха вледенени с рекордно ниски температури.

Всъщност е толкова студено, че в Чикаго се усещат странни трусове, и както за първи път съобщава местната новинарска станция WGN-TV, те вероятно ще се дължат на т.нар. „криоземетресения“ или ледени земетресения.

Всъщност това не са истински земетресения. В случая няма никакво разместване на тектонични плочи. Ледените земетресения, познати като „криосеизмичност“, са продукт на бързо спадащите температури. Те не са особено чести, но всъщност не са и твърде редки - според Guardian са документирани в началото на 19 -ти век. Въпреки това, все още могат да предизвикат безпокойство - най-големите от тях могат да накарат да дрънчат прозорци и да се разклатят къщи, сякаш без причина.

Ледените земетресения се случват, когато наситената с вода земя внезапно замръзне. Когато температурата падне, водата в почвата бързо се разширява. (Водата се разширява, когато замръзва). Полученото налягане може да разцепи скалите, предизвиквайки механична нестабилност и силно „пукане” или „взривен” шум, обяснява Live Science.

Според геоложката служба на щата Мейн (Maine Geological Survey), това събитие понякога може да предизвика много внезапно, краткотрайно, локално разклащане. То може да се усети най-вече от тези, които се намират точно над пукнатината, докато съседите им може да не разберат, че се е случило нещо.

Процес на образуване на криоземетресение. [1]: Водата насища почвата или скалната основа в близост до повърхността от размразяване, валежи или наводнения и по същество е „в капан“ в земята. [2]: Тъй като температурата на повърхността се понижава, водата в подземната повърхност замръзва. [3]: Ледът започва да се разширява, тъй като температурата продължава да спада (както е показано с червени стрелки) и увеличава налягането върху заобикалящата почва/скална основа. [4]: Напрежението от разширяването на леда е твърде голямо и причинява образуване на фрактури, които могат да създадат силен шум и понякога разклащане на земята. Frost Quakes: Forecasting the Unanticipated Clatter, Steven M. Battaglia & David Changnon, Weatherwise

Тези криоземетресения трудно се идентифицират положително. Огромният трус, който разтърси Северозападен Калгари, Канада, през 2014 г. бе приписван на силна криосеизмичност, но изследователите не потвърдиха, че това е причината.

За да се случи земетресение, трябва да са изпълнени поне три условия, според статия, публикувана през 2015 г. в метеорологичното списание Weatherwise. Първо, дъжд или топене на сняг насища земята с вода. Второ, има малко или никакъв сняг на земята, който иначе покрива почвата и я предпазва от внезапни температурни промени. Трето, температурата бързо пада, а почвата замръзва.

Температура (червена линия), дълбочина на снега (синя графика), метеорологични условия (горните символи) и появата на криоземетресение (зелен символ) в Монреал, Онтарио от 3 до 6 януари 2015 . Frost Quakes: Forecasting the Unanticipated Clatter, Steven M. Battaglia & David Changnon, Weatherwise

Има известни доказателства, че криоземетресенията стават по-чести напоследък, поне в Канада, района на Торонто. Според авторите на статията от 2015 това зачестяване може да е резултат от променящия се климат. По-топлите и влажни въздушни маси все по-често се срещат в района през зимата, оставяйки земята влажна и без сняг. Когато тези въздушни маси станат студени, може да се получат ледени трусове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !