Мумии от загадъчна арктическа цивилизация са намерени в Сибир (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2017 в 00:09 19544 2

Кредит Александър Гусев /Siberian Times

Мумията на възрастен, намерена в Сибир.

Мумифицираните тела на възрастен и бебе, увити в "мед и скъпи кожи", са открити наскоро, след като са били замразени в Сибир в продължение на векове, съобщи IFLScience.

Мумифицираните останки са отпреди 1300 година и са на представители на неизвестна цивилизация с изненадващи връзки с Волжска България и Персия, съобщава официалният сайт на Ямало-Ненецката автономна област.

Древните мумии "са били разположени в посока строго север-юг, с краката към реката" - обяснява Александър Гусев, ръководител на експедицията и старши научен сътрудник в Центъра за арктическите изследвания. По-голямата от двете мумии е приблизително 170 см, което предполага, че е на възрастен, а детето е на не повече от шест месеца, според експертите, съобщава Siberian Times.

Мумиите са увити в дебели тъкани, кожа и кората на дърветата, възрастният е обвит в медни листове, а бебето е покрито с малки фрагменти от меден казан.

Снимка: Александър Гусев /Siberian Times

Смята се, че медта е използвана заради антимикробните й свойства, за да се запази тялото. Останките също така са съхранявани в естествения "хладилник" на вечно замръзналата почва на тази изключително студена част на света. Археолозите са се натъкнали на мумиите в средновековния некропол "Зелени Яр" близо до полярния кръг и недалеч от брега на Карско море в Северния ледовит океан, така че не е изненадващо, че средната годишна температура на тази област е -5.72° C.

Археологическият комплекс до селището Зелени Яр е открит през 1997 г. по време на работата на руско-американска експедиция от проекта "Живият Ямал".

Двете мумии сега ще бъдат изследвани в лаборатория, където ще се извършат серия от хистологични, паразитологични, палео-ДНК тестове, съдебен и исторически анализ. На двата обекта ще бъде направена компютърна томография, която ще покаже степента на запазеност на останките и наличието на погребални ритуални артефакти. Изследователите по проекта се надяват да представят своите заключения на конференция в Салехард по-късно тази година.

Снимка: Александър Гусев /Siberian Times

Възрастта на останките все още не е потвърдена. Но за мястото на разкопките е известно, че е било най-активно през Средновековието около 13-ти век. Телата са най-новата в дългата поредица от мумии, намерени при археологическите разкопки на Зелени Яр от 1997 г. Между 2013 г. и 2017 г. изследователите са открили 47 погребения. Всички погребани са облечени в кожи на различни животни: елен, самур, росомаха, бобър, куче, лисица.

В пространството между гробовете са намерени бронзови (медни) котли с преднамерено премахнато дъна, сребърни бижута и прибори от сребро и бронз. Всички те са внос от Персия (на около 6000 км) и Волжка България на около 2000 км, в района на днешен Казан. Връзката между тази сибирска цивилизация с Персия и Волжка България е неизвестна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

24.07 2017 в 14:33

Хиперборея ....