Мусонните наводнения убиха 1200 души в Южна Азия

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 септември 2017 в 07:27 4342 0

Докато вниманието на световните медии бе заето с наводненията в Тексас, почти незабелязани останаха много по-смъртоносните мусонни дъждове, които потопиха Южна Азия по същото време.

В момента Индия, Непал, Бангладеш и други райони са засегнати от най-екстремните наводнения, невиждани в региона повече от десетилетие, пише Independent.

Придошлите води от поройните дъждове отнесоха живота на 1200 души досега, а над 40 милиона са прогонени от родните си места. Щетите, нанесени на инфраструктурата и земеделските земи, се очаква да имат последствия в Южна Азия дълго след като водите се оттеглят, съобщава The Guardian.

Наложи се да бъдат затворени 18000 училища, което означава, че 1,8 милиона деца вече не получават образование. Доказано е много пъти преди, че колкото по-дълго децата отсъстват от училище, толкова по-малко вероятно е, те да се върнат, когато ситуацията се успокои.

Наводненията са причинени от особено тежки мусони, иляли досега около 30 квадрилиона литра вода само над Бангладеш (над Хюстън паднаха 86 трилиона литра). Това доведе не само до наводнения, но и фатални свлачища в Непал, унищожаване на цели села в Бангладеш и срутване на сгради в Индия. И всичко това заедно - до смърт и милиони бедстващи.

Снимка: Pinterest

Една трета от Бангладеш вече е под вода и не изглежда, че скоро нещата ще се подобрят. Наистина, сезонът на мусоните се очаква да продължи през тази година до края на септември, но дори и когато придошлите води се оттеглят, ще останат огромни проблеми.

"Предизвикателството сега е да се предотвратят потенциални огнища на болести като холера или стомашни разстройства", заяви Томас Чанди, изпълнителен директор на Save the Children, които работят в региона. "Операцията по възстановяването едва сега започва".

Освен това, около 440 000 хектара земеделската земя е била отмита и тъй като потопът пристигна в началото на сезона на сеитбата, това сериозно ще ограничи достъпа на много хора до храна през следващите седмици и месеци.

Бедствието засегна едни от най-бедните хора на планетата, а след като се оттеглят придошлите води, тези, които са имали малко, вероятно ще останат с още по-малко.

Снимка: Pinterest

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !