Мутация в британския вариант на коронавируса, типична за бразилския, е установена за първи път в България

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 май 2021 в 08:37 4424 0

Оцветена сканираща електронна микрофотография на вируса SARS-CoV-2. Кредит: NIAID

При геномно секвениране от най-ново поколение на SARS-CoV-2 на клинични проби от страната за първи път в България е установена мутация от особено значение K417T в британския вариант на вируса. Тази мутация е типична за бразилския вариант на коронавируса, като тя не е по-опасна, но е по-заразна, съобщава Министерството на здравеопазването.

Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80-90 години, потвърден като случай на COVID-19 през последната седмица на м. април. Поради тежкото протичане на заболяването, необходимостта от дихателна реанимация и интензивно лечение, мъжът е бил хоспитализиран и е починал.

Смята се, че мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към клетките в човешкия организъм. Резултати от изследвания показват, че мутацията K417T може да намали потенциала на вируснеутрализиращите антитела при ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или естествено заразени и преболедували лица.

В България доминира британския вариант, а другите варианти - индийски, бразилски, южноафрикански - вече са регистрирани в съседни на  нашата страна държави.

Използваните в България ваксини са достатъчно ефективни и за новооткрития вариант и предпазват от тежко заболяване и хоспитализация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !