Музикантите и слушателите наистина са "на едни вълни" по време на изпълненията

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 00:58 4644 0

Кредит pixabay

Според ново изследване на китайски невролози, по време на музикално изпълнение се случва нещо невероятно - мозъчната активност на слушателите се синхронизира с тази на музикантите, свирещи за тях.

За всеки почитател на страхотните концерти, който се е чувствал "на едни вълни" с изпълнителите, това е научно потвърждение - музикантите и посетителите се свързват на неврологично ниво.

"Тези открития предполагат, че неврологичната синхронизация между публиката и изпълнителя може да служи като основен механизъм на положителното приемане на музикалното изпълнение", се обяснява в изследването. "Това проучване разширява разбирането ни за оценката на музиката".

Изследването, публикувано в списание NeuroImage от екип учени от Университета на Източен Китай, описва експеримент, при който учените записват цигулар, изпълняващ серия произведения, след което пускат записите на шестнадесет слушатели. И цигуларят, и публиката са свързани с апарати, засичащи мозъчната активност, докато слушат музиката.

Експериментален протокол. (А) Експериментални условия за Сесия I за цигуларя и Сесия II за публиката. (В) Експериментална процедура. Времето е едно и също за цигуларя и публиката. (C) Серия електроди са поставени от двете страни на предния темпоропариетален дял на мозъка. Кредит: Yingying Hou et al., NeuroImage 2020 

Интересното, което откриват учените, е така наречената от тях "междумозъчна кохерентност" между мозъците на слушателите и този на музиканта. С други думи, едни и същи зони от мозъка се активират при човека, изпълняващ музиката, както при тези, които я слушат.

Още по-вълнуващо се оказва, че синхронизацията е по-силна, когато публиката харесва музиката.

С други думи, това поле на изследване може да задълбочи познанията ни за оценката на музиката на неврологично ниво, или да даде на музикалните продуценти нови начини да създават музика, която се харесва.

Източник: Futurism - NEW RESEARCH: LISTENERS SYNCHRONIZE BRAIN ACTIVITY WITH MUSICIANS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !