Музиката наистина е универсален език, доказа науката (аудио)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 ноември 2019 в 11:26 10234 0

Кредит pixabay

Музиката има едни и същи основни базови структурни елементи, които използваме, за да създаваме всякакви песни, според ново проучване, публикувано в Science. Това предполага, че имаме вродена "граматика" за музиката.

Докато музиката изглежда е навсякъде, досега учените не са откривали много доказателства за наличието на универсални структури. Общо се счита, те музиката е толкова разнообразна, че се откриват много малко общи основи. 

Трудно е този въпрос да се изследва опитно, защото изследванията най-често се фокусират върху индивидуалните култури и музикални контексти, обяснява Самюел Меър (Samuel Mehr) от Университета Харвард. Затова той и колегите му решават да използват голяма база данни, за да разберат кои са универсалните и кои са уникалните особености на музиката по света. 

За целта учените разработват база данни с около 5 000 детайлни описания на песни и изпълненията им в 60 общности. Изследователите създават и друга база, за да анализират записи на четири типа музика от 30 различни региона, включително песни за танцуване, за лечебни практики, любовни и приспивни песни. 

Меър и колегите му изследват само песни с вокал, тъй като гласът е "музикален инструмент", използван от всички култури. Общностите са най-често малки и учените смятат, че са представителни за културното многообразие по света.  

Не само музиката присъства във всички изследвани от авторите общности, но се появяват и отличителни модели. Например песните, използвани в сходен контекст имат и сходни особености. Песните за ритуално лечение имат повече повтарящи се елементи, от тези, на които се танцува, които от своя страна са по-бързи и ритмични от приспивните песни. 

Но най-изненадващото откритие е, че всички култури имат мелодии, обединени около базов тон. Например, започвайки песента "Twinkle, twinkle little star" в до, означава, че се използват ноти в до мажор. В тонални песни като тази, нотата до носи на слушателите усещането за стабилност и все едно "са у дома" и често те и завършват на до. 

Когато Меър и колегите му молят студенти по музика да слушат песните, те ги определят като тонални и алгоритъма, зареден с транскрипциите на песните точно предсказва същия тонален център, както хората. 

"Така, както всички езици по света имат набор от фонеми - всички думи в езика са съставени от малки блокове звуци на речта - същото е и с мелодиите. Всички мелодии могат да бъдат построени от малък набор ноти", обяснява В. Текумсех Фитч (W. Tecumseh Fitch) от Университета на Виена. 

Авторите предполагат, че това може да е знак, че хората имат универсална "музикална граматика", подобно на универсалната езикова граматика, която се счита, че имаме.

"Това предполага, че има биологична основа, налична при всички хора, но различна интерпретация в различните култури", смята Фитч.

Източник: New Scientist - Humans across cultures may share the same universal musical grammar

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !