НАСА: Ледовете на Антарктика нарастват, а не намаляват

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 ноември 2015 в 14:03 17484 6

Кредит Jay Zwally/ Journal of Glaciology

Карта, показваща промените в масата на ледовете 2003-2008 над Антарктида в гигатони (Gt) (милиард тона) годишно за площ от 100х100км.

Ново проучване на НАСА показва, че площта и масата на ледовете в Антарктика се увеличават благодарение на натрупания през последните 10 хиляди години сняг.

Изследването оспорва заключенията на други проучвания, включително и доклада на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) от 2013 г., в който се казва, че Антарктида губи континенталния си лед.

Според новите анализи на сателитни данни, антарктическата ледена покривка нараства нетно с 112 милиарда тона лед годишно от 1992 г. до 2001 г. Това нетно увеличаване се забавя до 82 милиарда тона лед годишно между 2003 и 2008, съобщава сайтът на агенцията.

"Получените от нас резултати не противоречат на това, че Антарктида губи все повече и повече лед в покрайнините на Антарктическия полуостров, региона Thwaites и остров Pine в Западна Антарктида. Откритото от нас явление засяга Източна Антарктида и вътрешните райони на запад - нарастването на леда в тях надвишава загубите в други части на полярната област", - заяви Джей Цвали  (Jay Zwally) грациолог от Центъра за космически полети Годард в Грийнбелт и водещ автор на изследването.

Снимка: NASA's Operation IceBridge

Учените изчисляват с колко ледената покривка намалява или увеличава като следят промените във височината на повърхността, които измерват с помощта на сателитни висотомери. Така използвайки тези данни изчисляват два параметъра - дебелината на ледената покривка в различни региони на Антарктика и как се променя тяхната площ със смяната на сезоните. Освен това климатолозите са проучили метеорологичните данни за нивото на валежите в Антарктика, събирани от 1979 г., което им е помогнало да оценят количеството на снега, който пада в южната полярна област всяка година.

Обединявайки всички тези данни, учените открили, че всъщност ледниците на Антарктика нарастват, а не намаляват в последните години. 

Причината за това е снега. Вековните натрупвания на сняг в Източна и Централна Антарктида през последните десет хиляди години, всяка година се добавят около 200 милиарда тона нов лед.

Означава ли това, че глобалното затопляне се отменя?

Снимка: pandoraworld.su

Както учените обясняват, нищо подобно - средните температури се покачват и антарктическият лед се топи по-бързо от преди. Увеличаването на южните ледници е за сметка на снега от предишни исторически епохи, когато нивото на валежите над Антарктида е било доста по-високо. 

След само няколко десетилетия тенденцията на нарастване на ледовете в Антарктика ще се обърне според Цвали. "Ако загубите на Антарктическия полуостров и части на Западна Антарктида продължат да нарастват със същия темп както през последните две десетилетия, загубите ще се изравнят с увеличаването на леда, вследствие на многогодишното натрупване в Източна Антарктида за 20 или 30 години".

"Добрата новина е, че Антарктида все още не е започнала да допринася за повишаването на морското равнище, а напротив, тя отнема по 0,23 мм на година", обяснява Цвали. "Но това също е лоша новина. Ако 0,27 милиметра годишно от покачването на морското равнище не се дължи на Антарктида, както пише в доклада на IPCC, трябва да има някакъв друг принос за покачването на морското равнище, който не се отчита". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2015 в 20:55

Петър Петров, ценя високо мнението на всеки читател, но преди да обвинявате в некомпетентност, моля направете си сам справка. Антарктика е континентът Антарктида, заедно с прилежащите му крайбрежни зони и острови.

03.11 2015 в 20:12

Сменете си преводачите или поне ги лансирайте в политиката. Няма такова нещо като Антарктика.

03.11 2015 в 13:19

Лошият момент ще е, ако се окаже че идват от загубите на сладка вода на континентите - увеличаващи се диспропорции в климата - на места става по-сушаво, а на други обратното - повече валежи, дори наводнения.
Отделно, самите континенти като екосистеми вероятно губят вода. Иначе казано - успяват да задържат и поддържат все по-малко вода в кръговратите, т.е. екосистемите се дестабилизират, до голяма степен вследствие на загуба на трайна растителност - гори и тн. Водата, която до вчера се е въртяла в кръговрата на даден континент, била е задържана от съществуващи гори - днес, когато част от тези гори ги няма - няма какво да задържи тази вода и тя преминава в океанските системи, преминава в други кръговрати, оттам покачване на нивото на световния океан.
Това води до едно трайно засушаване на континентите и в някакъв момент ще започне да е проблем за земеделието и оттам за изхранването на човечеството.

02.11 2015 в 19:19

Островните племена загазват защото живеят на вулканични острови и някои от тях потъват в следствие на геоложка активност, а не че нивото на океана се е вдигнало чак толкова толкова (20см за последните сто години).

02.11 2015 в 17:17

Леда, като се разшири и избутва нивото...отделно много подземна геология, много нещо- постоянно се формират планини и острови, а те бутат ли бутат пустата вода :D

02.11 2015 в 16:27

Добре де, а съвсем обективното повишаване на нивото на океана откъде идва? Засега сантиметри ама едни островни племена вече загазиха по тая линия.