НАСА: Плутон е покрит със замръзнала вода

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 януари 2016 в 11:00 3386 0

Кредит NASA/JHUIAPL/SwRI

Фалшиво-цветен образ, получен от наблюдения в инфрачервения спектър от инструмента Ralph на борда на New Horizons, който показва къде спектралните характеристики на воден лед са в изобилие на повърхността на Плутон..

Спектрометърът LEISA на борда на сондата New Horizons е позволил на специалистите на НАСА да създадат карта на водния лед на повърхността на Плутон, а също и да определят дълбочината и дебелината на залежите му.

Според тези данни водният лед се среща на повърхността на Плутон неочаквано често. Картата показва, че единственото място, свободно от повърхностен воден лед е равнината "Спутник", лявата половина на "сърцето" на Плутон, съобщава НАСА.

Плутон има орбитален период от 248 земни години, а зимата продължава с десетилетия. Но без значение кой сезон, Плутон има планини от воден лед. Новата карта от NASA показва, че огромна част от видимата повърхност на планетата-джудже е покрита със стабилно количество воден лед.

Това, че на Плутон има планини от лед е новина за учените, тъй като преди това са сравнявали *спектралния подпис на планетата-джудже със спектралния модел на чистия воден лед. Проблемът е, че водният лед на Плутон е смесен с лед на метан, азот и въглероден окис. Именно това е скривало истинската вода.

*Чрез спектроскопията се идентифицират вещества като се изследва спектъра на изпуснатите, погълнатите и отразените лъчи. 

Специалистите на НАСА отбелязват, че спектрометърът LEISA не може да види леда на места, където има изпарения на метан, а такива места са достатъчно на Плутон. Това означава, че картата е показва само места, които са особено богати на воден лед и/или бедни на метан. Вдясно е използван много по-чувствителен модел, който включва данни за приноса на различните ледове на Плутон. Този метод също има ограничения.

Водните ледове са "скалите" на Плутон, те са платното, върху което по-летливите ледове от азот и амоняк рисуват сезонно променящите се шарки.

Предположенията за залежи от замръзнала вода се появиха още през миналата година след появата на първите снимки, показващи, че Плутон е покрит с множество разнообразни релефни форми - планински вериги, равнини, странни "люспи" и други структури. Ако Плутон се състоеше само от ледове от метан, азот и амоняк, всички планини на Плутон отдавна да са се "разтекли" и да са запълнили всички вдлъбнатини на повърхността.

Сондата New Horizons прелетя покрай Плутон на 14 юли, 2015. Минималното разстояние между апарата и небесно тяло е 12,5 хиляди километра. Апаратът е изпратил на Земята серия уникални снимки и данни, които за първи път позволиха подробното проучване на Плутон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !