НАСА планира мисия за защита на Земята от астероиди

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 март 2018 в 10:50 6998 2

Учените и инженерите на НАСА изготвиха проект за космически кораб, който може да разруши големи астероиди, насочващи се към Земята, съобщи BuzzFeed News.

Изследователите обявиха концепцията за мисията, наречена Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response (HAMMER), във февруарския брой на списанието Acta Astronautica. Екипът ще обсъди HAMMER на конференция за изследване на астероиди през май.

Всеки космически кораб на HAMMER ще тежи около 8,8 тона. Ако заплахата от астероид се открие достатъчно рано, флотилия от космически апарати може да бъде изпратена, за да се сблъска (без ядрено оръжие) с космическата скала, като промени траекторията му достатъчно, за да спаси земята от удар.

Но тази стратегия няма да сработи за големите астероиди, които се появяват от космическия мрак без предупреждение. Няма да има достатъчно време, за да свърши работа избутането на астероида. За да се неутрализират или поне да се смекчат подобни заплахи, HAMMER ще трябва да бъде оборудван с ядрени бойни глави, подчертава изследователският екип, цитиран от Space.com.

"Когато е практично, кинетичният удар е предпочитаният подход, но различни фактори, като голяма несигурност или краткото време за реакция, намаляват приложимостта на кинетичния удар и в крайна сметка е недостатъчен", пишат изследователите в статията в Acta Astronautica. Изследването е част от по-широко проучване на НАСА и Националната агенция за ядрена сигурност за по-добро проучване на възможностите на човечеството да се справи с потенциално застрашаващи Земята обекти, преминаващи в близост до нашата планета (near-Earth object - NEO).

За да усъвършенства конструкцията на HAMMER, екипът симулира как да се справи с потенциален сценарий в реалния живот - Какво би станало, ако астероидът Бену с дължина от 500 метра се насочи към Земята? Вероятността е от 1 до 2 700 това да се случи на 21 септември 2135 г., съобщава BuzzFeed News.

"Бену бе избран за нашия случай отчасти защото е най-добре проучен от известните NEO", пишат изследователите. "Той е и местоназначението на мисията на НАСА OSIRIS-REx, чиято цел е да се вземат и върнат проби от астероида и която в момента е на път към Бену след старта през септември 2016 г."

OSIRIS-REx - чието име е съкращение от Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer - е планирано да пристигне на Бену това лято. Космическият кораб ще изучава астероида от орбита в продължение на две години, след което ще вземе проба, която ще върне на Земята в специален контейнер през септември 2023 г., ако всичко върви по план.

Мисията OSIRIS-REx струва 800 милиона долара. Не е ясно колко ще струва космическия кораб HAMMER, ако някой бъде построен. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11925

2

FeldMarschal

22.03 2018 в 08:32

Е ама разбира се руски гимназист ще обори учените от НАСА, че кой друг ако не пуяно русначе?
И тук в статията никъде не се казваше астероида да бъде "строшен", а избутан. Ходи удари една водока сега по случай преизбирането на путиня и лягай да спиш

23293

1

Стефан

18.03 2018 в 03:02

В началото на 80-те тая идея беше осмяна от някъв московски гимназист, не помня името. Беше изследвана подробно, и естествено, беше отхвърлена.
Елементарна механика за десети клас. Изследваме момента на импулса.
Строшаването на мястото на срещата, при възможният импулс на разлитането на парчетата, ще доведеде само до множествени попадения на планетата. Не до непопадение. Което ще намали щетите с единици проценти, но няма да предотврати гибелта.
Боже, пази животът ни от британски учени!