НАСА показа първата снимка на Юпитер от орбиталния апарат Juno

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юли 2016 в 11:47 4980 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Този цветен изглед от космическия кораб на НАСА Juno е една от първите снимки, направени от JunoCam, след като сондата влезе в орбита около Юпитер на 5 юли.

Космическата сонда Juno изпрати първите изображения на Юпитер и спътниците му след влизането си на орбита около газовия гигант, съобщи и показа снимката днес, 13 юли, сайтът на НАСА.

Новото изображение е направено в неделя, 10 юли в 5:30 GMT, 8:30 българско време. Сондата е на разстояние 4,3 милиона километра от Юпитер. На цветното изображение се виждат подробности от атмосферата на планетата, например Голямото червено петно, а също и трите от четирите най-големи луни на Юпитер - Йо, Европа и Ганимед, от ляво на дясно на снимката.

Камерата за видима светлина на Juno бе включена шест дни, след като Juno влезе на орбита около Юпитер - на 10 юли. Първите снимки с висока резолюция ще пристигнат през август.

Първите снимки с висока резолюция ще бъдат направени на 27 август, когато Juno ще осъществи следващото си сближаване с Юпитер. 

По време на своята научна мисия Juno ще обикаля Юпитер 37 пъти, достигайки ниско над върховете на облаците на планетата - около 4100 км. По време на тези прелитания Juno ще изследва какво се случва под облачната покривка на Юпитер и ще изучава неговите сияния, за да научим повече за произхода на планетата и нейната структура, атмосфера и магнитосфера.

На 5 юли сондата Juno се вмъкна на орбита около Юпитер. Пътуването от Земята до най-голямата планета в Слънчевата система отне около пет години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !