НАСА показа подробни изображения на мегаайсберга от Антарктида

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 октомври 2017 в 00:01 5419 0

Първите детайлни изображения на отцепването на гигантския айсберг, който се отдели през юли тази година от ледника Ларсен, бяха публикувани от NASA Earth Observatory.

До август учените от проекта IceBridge са провеждали изследвания само на базата на данни от радари и инфрачервени изображения, защото бе невъзможно да се направи снимка от сателит заради полярната нощ на територията на Антарктика.

Айсбергът на име A-68 бе заснет от спектрорадиометъра MODIS на борда на сателита на НАСА Terra на 11 септември и няколко дни по-късно, на 16 септември, от спътника Landsat 8. Снимката на Terra в естествен цвят (вляво) показва отделящия се айсберг, а термичното изображение (вдясно) дава представа за различната дебелина на леда и влиянието на морето върху процеса на топене.

Ветровете и теченията вече са отнесли масивния айсберг от ледника Ларсен на поне 10-20 километра.

След като НАСА получи най-новите сателитни снимки на мегаайсберга, стана ясно, че огромният леден блок скоро ще се раздели на много парчета. Сега той се движи по-бързо, след разделянето си на две части - голям фрагмент, наречен A-68A и един 100 пъти по-малък - A-68B.

Специалисти от НАСА предполагат, че пукнатините, образувани на фрагмента A-68A, скоро ще доведат до по-нататъшното разделяне на блока на по-малки части.

Масивът Ларсен е третият по големина шелфов, т.е. в крайбрежните води, ледник в Антарктида. Той е останал стабилен в продължение на десетки хиляди години, но започна да се разпада през 1995 г. Той загуби и трите си огромни ледника, откъснати и отправили се под формата на айсберги в морето на Уедъл.

Ларсен А изчезна през 1995 г., Ларсен В - през 2002 година. През първите дни на декември миналата година в последната част от ледниковия масив Ларсен, Ларсен C, се появи огромна пукнатина с дължина 112 километра, широка около 100 метра и дълбока почти 500 метра. Тази пукнатина продължи бързо да нараства през 2017 г., достигайки дължина от 200 км до юли, което доведе до образуването на гигантски айсберг, чиято площ е около 6500 кв. км (за сравнение, Софийска област е около 7000 кв. км).

Това бе най-големият айсберг в историята на наблюденията.


Източник: Business Insider

Източник: Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !