НАСА показа сателитна снимка на снега в Сахара

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 декември 2016 в 11:39 6204 0

Кредит NASA

НАСА публикува снимка, на която се вижда обявеното за сензационно явление - снегът в Сахара. Според сателитните наблюдения на агенцията, феноменът не е толкова рядък, пише на сайта на НАСА.

На 19 декември тази година, падна сняг в алжирския град Айн Сефра в северната част на пустинята.

Снегът е заснет с помощта на инструмента ETM+ (Enhanced Thematic Mapper Plus) на спътника Landsat 7, който позволява да се правят изображения в реална цветова резолюция.

Макар новините да обявиха това явление за много рядко за пустинния град, един преглед на сателитните данни от няколко години показват, че снегът е не е толкова необичаен в тази част на Сахара - на юг от Атласките планини.

Изображенията долу показват декемврийските наблюдения, направени през последните четири години от спектрорадиометъра MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer ) - инструмент на НАСА на борда на сателитите Aqua и Terra. та са

Фалшиво-цветните изображения съчетават инфрачервени, късовълнови инфрачервени и видими червени дължини на вълните, и показват снега в ярко синьо-зелен цвят.

Фотографът Карим Бучетата публикува серия от снимки, показващи тънък воал от сняг върху оранжевите дюни и около Айн Сефра. За съжаление, снегът изчезна на следващия ден.

Снегът падна в регион, където летни температури са средно 37° по Целзий, но зимните температури стигат около нулата. Валежите са по-редки от хладните температури, те са само няколко сантиметра за цялата година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !