НАСА показа снимки на загадъчните линии на Наска в Перу

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 януари 2016 в 15:00 9617 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

НАСА показа снимки, направени с помощта на радара UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar), на прочутите изображения, които са световното културно наследство, върху платото Наска в Перу.

Снимките са публикувани на 28 януари на сайта на агенцията.

На снимките могат да се видят различните рисунки, образувани от различни геометрични форми и линии. На снимката горе се вижда стилизирано изображение на колибри с дължина 50 метра.

Научният инструмент UAVSAR е монтиран на самолет. Самолетът е извършил два полета с продължителност 10 минути, за да направи радарните изображения на Наска. Събраните по двата полета данни ще помогнат на перуанските власти да каталогизират изцяло тези изображения върху земята (геогрифи) на около хиляда години. Това проучване ще даде възможност да се защити крехката им изработка и от невнимателни хора, и от природни бедствия като наводненията например.

Физикът Брус Чапман от лаборатория на САЩ Jet Propulsion в Пасадена заяви, че UAVSAR е идеален инструмент за научни изследвания на Наска, заради сухия климат и липсата на растителност върху платото.

Линиите на Наска формират около 30 700 рисунки, геометрични фигури и 13 хиляди ленти. Първото споменаване на фигурите е от XVI век. За техният произход и предназначение все още се спори.

Геоглифът на колибри и околностите му на Наска: а) стандартна фотография, b) от инструмента на НАСА UAVSAR. Тъмните области в изображението на UAVSAR са там, където мястото е нарушено.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !