НАСА показа видео на полет над повърхността на планетата джудже Церера

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 януари 2016 в 09:44 4485 0

НАСА публикува нова цветна анимация на полет над повърхността на планетата джудже Церера, базирана на изображения от космическия кораб Dawn.

Клипът представя Церера в подсилени цветове, което помага да се подчертаят и минималните разлики на повърхностните материали. Учените смятат, че областите с нюанси на синьото са по-млади, между тях има потоци, ями и пукнатини.

Анимираният полет показва най-известните забележителности на планетата джудже като високата конусовидна планина Ахуна Монс и кратера Окатор. Имената на характерните обекти на релефа на Церера са взети от митологията - земеделски духове, богове и празници.

Видеото е направено от членове на екипа на Dawn от Немския аерокосмически център (DLR) като са използвани изображения, заснети от август до октомври 2015 г. с цел картографиране на разстояние 1450 км над планетата джудже.

Dawn е първата мисия, която посещава Церера, най-големият обект в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер. След като бе на орбита около астероида Веста в продължение на 14 месеца през 2011 г. и 2012 г., Dawn стигна Церера през март 2015 г. Космическият апарат в момента е в крайната си и най-ниска орбита за картографиране на 385 км от повърхността. От тази позиция сондата ще започне да изпраща нови данни, включително снимки с рекордната резолюция от 35 метра на пиксел, както и изследване на потоците неутрони и гравитацията на планетата джудже.

Церера е открита през 1801 г. от италианския астронм Джузепе Пиаци и е наречена на името на древноримската богиня на плодородието.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !