НАСА предоставя научните си статии на свободен достъп

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 август 2016 в 09:00 4011 0

НАСА стартира интернет портала PubSpace, в който ще се публикуват на свободен достъп почти всички изследвания, финансирани от агенцията. 

След като обществото е платило за изследването, то резултатите трябва да са свободно достъпни за всички, смята администрацията на агенцията

"Ние от НАСА се радваме да разширим възможностите за достъп до нашата широка гама от научни и технически публикации," - заяви заместник-ръководителят на НАСА Дава Нюман (Dava Newman). - Каним международната общност да се присъедини към нас в изследването на Земята, въздушното пространство и космоса".

PubSpace е архив на оригинални статии от научни списания, които тук са освободени от такси и са достъпни без заплащане. Статиите могат да се четат, анализират данните и да се свалят безплатно. Всяка статия е на разположение, включително в PDF формат.

Според правилата на НАСА да публикуват научните си статии на отворен достъп в портала са задължени всички автори, чиято работа е поне частично финансиран от НАСА, и ако научната статия е приета за публикуване в научно списание след 7 април 2008. Такова право, но не и задължение, имат авторите, които са получили финансиране или са сключили договор за финансиране с НАСА след 1 октомври, 2015.

Освен това НАСА открива портал за разработчици Portal Data и публикува документацията за използването на програмния интерфейс (API) и фрагменти кодове за създаване на приложения и визуализация на публикуваните набори от данни.

Достъпът до научните статии е организиран от издателската система на Департамента по здравеопазване и социални услуги. Този портал е организиран през 2000 г. за публикуване на пълните текстове на научни статии на медицински теми, като най-важни за обществото. С времето в базата на портала PubMed са образувани и други научни портали, включително PubSpace.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !