27 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА предоставя научните си статии на свободен достъп

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 август 2016 в 09:00 38000

НАСА стартира интернет портала PubSpace, в който ще се публикуват на свободен достъп почти всички изследвания, финансирани от агенцията. 

След като обществото е платило за изследването, то резултатите трябва да са свободно достъпни за всички, смята администрацията на агенцията

"Ние от НАСА се радваме да разширим възможностите за достъп до нашата широка гама от научни и технически публикации," - заяви заместник-ръководителят на НАСА Дава Нюман (Dava Newman). - Каним международната общност да се присъедини към нас в изследването на Земята, въздушното пространство и космоса".

PubSpace е архив на оригинални статии от научни списания, които тук са освободени от такси и са достъпни без заплащане. Статиите могат да се четат, анализират данните и да се свалят безплатно. Всяка статия е на разположение, включително в PDF формат.

Според правилата на НАСА да публикуват научните си статии на отворен достъп в портала са задължени всички автори, чиято работа е поне частично финансиран от НАСА, и ако научната статия е приета за публикуване в научно списание след 7 април 2008. Такова право, но не и задължение, имат авторите, които са получили финансиране или са сключили договор за финансиране с НАСА след 1 октомври, 2015.

Освен това НАСА открива портал за разработчици Portal Data и публикува документацията за използването на програмния интерфейс (API) и фрагменти кодове за създаване на приложения и визуализация на публикуваните набори от данни.

Достъпът до научните статии е организиран от издателската система на Департамента по здравеопазване и социални услуги. Този портал е организиран през 2000 г. за публикуване на пълните текстове на научни статии на медицински теми, като най-важни за обществото. С времето в базата на портала PubMed са образувани и други научни портали, включително PubSpace.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.