НАСА представи металното покритие на кораба, който ще пътува до Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2015 в 10:26 5621 0

Кредит НАСА

НАСА показа новия облик на пилотската капсула на космическия кораб Orion, с който един ден хората ще достигнат до Марс и дълбокия космос.

НАСА се похвали по-скоро с новото метално покритие, част от наскоро обновената система за термична защита на капсулата, която ще предпазва екипажа от критично високи и ниски температури по време на един междупланетен полет.

Един от основните компоненти на системата за топлинна защита на Orion е нейният топлинен щит, който покрива долната част на космическия кораб и има капковидна форма. Когато се връща на Земята от космоса, корабът ще се движи с изключително висока скорост и при навлизане в атмосферата екранът трябва да помогне да се забави и да го предпази от огромните температури, генерирани по време на спускането, обяснява сайтът The Verge.

По време на пътуването, Orion ще бъде подложен на изключително ниски и високи температури в междупланетното пространство, така че ефективен начин за терморегулация е жизнено необходим. Новото покритие може ефективно да регулира температурата и да не допусне излизане от диапазона -100 до +250° по Целзий, когато корабът е в междупланетното пространство. По-нататък, специални керамични плочки, които ще покрият част от кораба, окончателно ще понижат температурата в капсулата до приемливо ниво.

Инженерите на НАСА постепенно подобряват всички системи на Orion и го подготвят за следващото голямо изпитание, определено като разузнавателен полет №1 (EM-1). Планиран за ноември 2018, той ще бъде вторият изпитателен полет в автоматичен режим. По време на него корабът с новата SLS мегаракета ще полети на орбита около Луната.

Той ще остане в космоса за повече от три седмици, а след това ще се върне на Земята. При повторното навлизане в атмосферата ще достигне скорост от 40 000 км/ч, което е с 8000 км/ч повече от тази по време на изпитателния полет през декември 2014 година. Топлинният щит ще се нагрее до близо 2 200º С.

Вторият тестов полет на Орион ще се осъществи с известно закъснение - първоначално трябваше да се проведе през декември 2017 г.

Поради това разузнавателна мисия №2, първият полет на Orion с екипаж, също се отлага за по-късна дата. Полетът ще се осъществи не по-късно от 2023 г., въпреки че първоначално бе планиран за 2021.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !