НАСА предупреди Мъск по повод плановете му за лунен туризъм

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 март 2017 в 10:00 6353 0

Илюстрация на художник на пилотирания космически кораб Dragon в пространството. Източник: SpaceX

Шефът на SpaceX Илън Мъск представи амбициозен план за полет на двама космически туристи около Луната през 2018 г. Той получи похвала от НАСА, заедно с ясно напомняне, че агенцията очаква от SpaceX да изпълнява и другите си задължения, докато преследва високи цели като Луната.

В понеделник, 27 февруари, Мъск заяви, че SpaceX ще изпрати двама пътника, заплатили си за обиколка около Луната с помощта на капсулата Dragon на компанията и мощната й ракета Falcon Heavy. И за ракетата, и за кораба са насрочени непилотирани тестови полета по-късно тази година.

"НАСА поздравява своя партньор за поставянето на високата цел," - пишат служители на НАСА в изявление. "Ние ще работим в тясно сътрудничество с SpaceX, за да има гаранция, че спокойно ще изпълнява договорните си задължения, да върне изстреляните астронавти обратно на територията на САЩ и да продължи успешно да прави доставки до Международната космическа станция".

SpaceX има договор за 2.6 милиарда долара с НАСА за полети на астронавти до и от Международната космическа станция, използвайки своите капсули Dragon и ракетите Falcon 9, които са по-малки от Falcon Heavy. Тези полети са финансирани чрез програмата Commercial Crew на НАСА и се очаква да започнат през 2018 г., въпреки че един от последните доклади гласи, че първите пилотирани полети на кораба Dragon на SpaceX вероятно се се отложат за 2019, напомня Space.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !