НАСА разкри 13 възможни региона за кацане на мисия Артемис (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 24 август 2022 в 08:36 11100 0

Изображение на 13 кандидати за място за кацане на Артемида III. Всеки регион е приблизително 15 на 15 километра. Мястото за кацане е с приблизителен радиус от 100 метра. Кредит: NASA

НАСА идентифицира 13 перспективни места за кацане на екипажи близо до Южния полюс на Луната, готвейки се да изпрати хора обратно на Луната като част от своите мисии Артемис (Artemis). Луната е единственият естествен спътник на Земята.

Твърди се, че първата мисия Артемис за транспортиране на хора до лунната повърхност, включително първата жена, стъпила на Луната, Артемис III, има много възможни места за кацане във всяка зона.

Използвайки информация от десетилетия публикации, открития в лунната наука и информация от орбиталния апарат Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, екип от учени и инженери от цялата агенция оценява региона близо до Южния полюс на Луната.

НАСА съобщава, че екипът е оценил тези зони въз основа на способността им да осигурят безопасно кацане, като е отчел фактори, включително наклон на терена, комуникация със Земята и условия на осветление и оценка на достъпността в прозореца за изстрелване.

13-те потенциални места за кацане, както са показани горе, са различни геологически. Например масивът Malapert има планински вериги близо до ударен кратер, докато Haworth е кратер с форма на петоъгълник. Освен това НАСА може да кацне на ръбовете на редица други кратери, като Амундсен, който е широк над 103 километра, или Хауърт, който е около половината от този размер.

Според регистъра астронавтите ще съберат проби от лунен реголит от 13 потенциални места, които са близо до места, които получават непрекъсната слънчева светлина за период от 6,5 дни. Тези студени капани са постоянно затъмнени зони.

Как да наблюдаваме мисия Артемис

С предаване на живо на изстрелването и развитието на мисията всеки по света може да гледа от дома си.

Изстрелването е насрочено за 29 август в 15:33 българско време.

Космическият център "Кенеди" ще служи като площадка за изстрелване на ракетата.  Гледката ще е достъпна за повечето хора във Флорида.

Тъй като билетите за туристическия комплекс вече са  разпродадени, най-вероятно много хора ще гледат на живо и лично. Ще може да го гледате старта на живо тук, когато му дойде времето.

Това ще бъде истинско събитие и не само за заклетите космически фенове. Уебкастът на НАСА „ще включва изяви на знаменитости от Джак Блек, Крис Еванс и Кеке Палмър, както и специално изпълнение на „The Star-Spangled Banner“ от Джош Гробин и Хърби Хенкок“, пишат служители на агенцията в актуализация на 19 август.

Повечето хора обаче ще трябва да видят събитието онлайн. За щастие НАСА ще осигури цялостно отразяване на цялата експедиция, от началото до края и след това.

НАСА предоставя приложения за проследяване на мисията в повечето от основните стрийминг услуги и има собствена страница на NASA TV, която също е достъпна в YouTube.

Въпреки че основното покритие ще започне на 27 август и изстрелването ще се случи два дни по-късно, дотогава можете да разгледате YouTube акаунта на космическия център Кенеди и по-долу, за да видите какво става с ракетата във всеки един момент.

Източник: NASA Wants to Land Space Launch System Into Moon’s ‘Dark, Unexplored' Regions For Its Artemis Lunar Mission
Tiffany Winfrey, The Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !