НАСА с радикален план да защити Марс с магнитно поле и възстанови атмосферата му

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 март 2017 в 12:42 12511 0

Мощна слънчева буря е връхлетяла Марс и е отвяла йоните от горните слоеве на атмосферата на планетата. Източник: НАСА / GSFC

Американската космическа агенция предложи план, достоен за сюжет на фантастичния филм - да създаде "изкуствено магнитно поле" в орбита между Марс и Слънцето, което да предпази Червената планета от суровия слънчев вятър, съобщи Universe today.

Планът бе предложен от Джим Грийн (Jim Green ), директор на отдела по планетарни науки (Planetary Science Division) към НАСА на проведената конференция Planetary Science Vision 2050 от 21 февруари до 1 март, във Вашингтон.

Презентацията, озаглавена "Бъдещето на марсианската среда за наука и изследване", която може да прочетете на pdf тук Грийн представи идеята си как разполагането на магнитен щит може да подкрепи създаването и запазването на атмосфера на Марс и ще улесни бъдещите пилотирани мисии.

В момента има консенсус в научните среди, че подобно на Земята, Марс е имал някога магнитно поле, което е защитавало атмосферата му. Преди около 4,2 милиарда години, магнитното поле на Червената планета изведнъж изчезва, заради което атмосферата й бавно се изгубва в космоса. В течение на следващите 500 милиона години Марс се превръща от една по-топла, по-влажна планета в студената, необитаема среда, която познаваме днес. А около 90% от атмосфера на Марс е отвята от слънчевите частици.

Някога Марс е имал магнитно поле, подобно на Земята, без което е загубил атмосферата си. Източник: NASA

Без атмосфера, Марс ще продължи да бъде студено и сухо място, негостоприемно за живот. Бъдещата пилотирана мисия, която НАСА се надява да изпрати до 2030 г., ще трябва да се справи с някои сериозни опасности. На първо място сред тях ще бъде радиацията и липсата на атмосфера. Това ще застраши живота на колонистите (ако трябва въобще да се правят каквито и да било опити за колонизация).

В отговор на това предизвикателство, д-р Джим Грийн представи амбициозната си идея.

Предложението е да се създаде магнитен дипол - двойка равни и противоположно заредени магнитни заряда - между Марс и Слънцето, в точка, известна като L1 - точка на Лагранж. Диполният щит ще бъде достатъчно силен, за да генерира изкуствено магнитно поле.

Такъв щит може да постави Марс в относително защитена "магнитна опашка" на магнитното поле, създадено от обекта, ще позволи на Червената планета бавно да възстанови своята атмосфера и да ще я предпази от слънчевия вятър и радиацията. 

Модел на магнитен щит, защитаващ Марс от слънчевата радиация, в който дипол създава магнитно поле толкова силна, колкото това на Земята. NASA / Джим Грийн

По изчисления на Грийн и екипа му концепцията им би могла да доведе до завръщането на  1/7-ма от марсианските океани, покривали планетата преди милиарди години.

"Значителното увеличаване на марсианската атмосфера, температурата и налягането, би било достатъчно, за да позволи увеличаването на повърхностната вода в течно състояние и ще има редица ползи за науката и изследването на планета през 40-те и след тях", коментира Грийн. "Една много подобна на земната, подобрена атмосфера би могла да позволи кацането на по-масивни съоръжения на повърхността, ще осигури щит срещу космическата и слънчева радиация на частиците, ще разшири възможността за извличане на кислород и ще предостави възможността за отглеждане на растения на открито и т. н."

Естествено, Грийн и колегите му признават, че идеята звучи малко "нереалистично". Но подчертават, че нови изследвания за миниатюрни магнитосфери (за защита на екипажите и корабите) могат да подкрепят тяхната концепция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !