14 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА се подготвя за урагана Дориан (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 септември 2019 в 00:00 37900
Ураганът Дориан сниман от космоса на 30 август. Кредит: NASA

Ураганът Дориан бавно си проправя път към източния бряг на Флорида. На пътя на урагана се намира и космическият център на НАСА „Кенеди”  (KSC) в Кейп Канаверал, където работят 8000 души.

Подготвяйки се за пристигането на Дориан, НАСА обяви статус HURCON IV, което означава, че всички съоръжения трябва да бъдат подготвени за буря със скорост на вятъра над 120 км/ч и която трае три дни. 

Според прогнозите ураганът Дориан ще удари брега на Флорида в понеделник, 2 септември, вероятно като буря от категория 4 с ветрове, надвишаващи 140 мили в час (225 км/ч).

Очаква се Дориан да стане най-мощната буря, която е удряла източното крайбрежие на Флорида, след урагана Андрю през 1992 г.

Служителите в космодрума са свикнали да се подготвят за урагани и  вече са започнали да преместват някои ключови съоръжения на безопасни места преди да пристигне Дориан.

Инсталациите за стартиране също са „прибрани“, както се вижда в следващия туит.

След разрушенията на Андрю през Флорида , хората от космическия център решават, че всяка сграда, построена след тази буря, ще бъде изградена така, че да издържа на ветрове между 210 и 220 км в час. Другите, по-стари сгради също са готови за бурята. Голямата, емблематична сграда за сглобяване на ракети (VAB), която се използва за съхраняване на най-големия космически кораб в центъра, трябва да може да издържи на пориви на вятъра от 200 км/час. Въпреки че тази граница е под очакваните високи скорости на Дориан, служителите на космическия център все още не са много притеснени за целостта на VAB.

„Това е твърда стоманена конструкция с алуминиеви стени“, разказва за The Verge Дерол Нейл (Derrol Nail), представител на НАСА. „В тази сграда има 8 000 тона стомана, така че да, тя може да издържи много.“

Кредит: Bill Ingalls / NASA

Последният ураган, за който НАСА се подготви със статус HURCON IV, бе ураганът Ирма, който премина през септември 2017 г. За щастие не причини големи щети.

Ураганът Дориан бе заснет от международната космическа станция МКС, както се вижда по-долу.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.