21 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА ще изпрати на Марс оборудване за производство на кислород

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 март 2015 в 11:21 41770
Схема, изобразяваща къде ще бъдат разположени седемте инструмента в марсохода на НАСА Mars Rover 2020. Снимка: NASA

Учени от Масачузетския Технологичен Институт работят над проектен апарат, който ще преобразува въглеродния диоксид в кислород. НАСА вече планирана използването му на Марс. За кислородната инсталация се съобщава в материалите на 46-тата конференция за лунни и планетарни науки.

Експериментът по преобразуване на въглероден диоксид в кислород от установката The Mars Oxygen ISRU Experiment (MOXIE)  ще се проведе на два етапа. През първия ще се събира и сгъстява въглероден диоксид. На втория етап с помощта на електролиза той ще се превръща във въглероден окис и атомен кислород, който се свързва в молекулен кислород. Планира се оборудването да се изпрати на Червената планета с новия марсоход на НАСА през 2020 г.

Марсианската атмосфера е 96% въглероден диоксид и само 0,2 % - кислород. Атмосферата на Земята, за сравнение, е с 21% кислорода. Очаква се, установката да осигури гориво и кислород за бъдещите мисии до Червената планета. Както бе обявено от НАСА в края на август 2014 MOXIE, заедно с шест други научни инструменти, ще бъдат на новия марсоход.

Сега прототипът на инсталацията е с възможност за производство до 20 грама кислород на час и е проектиран да работи в продължение на 51 земни дни. Около 2030-та специалистите имат намерение да изпратят на Марс по-голяма установка, която ще произвежда до два килограма кислород на час.

В крайна сметка, НАСА смята да изпрати празна ракетата Red Planet с по-голяма версия на MOXIE. Инсталацията ще натрупа достатъчно кислород (за около година и половина), а ракетата ще върне обратно астронавти до Земята.

По оценка на НАСА общо разходите по изпращане на астронавти до Марс ще бъдат около 80-100 милиарда долара. Частната холандска компания MarsOne заяви, че може да направи същото само за шест милиарда долара.

Конференцията за лунни и планетарни науки ще се проведе от 16 до 20 март, 2015 недалече от Хюстън, Тексас. Освен проекта MOXIE ще бъдат представени и други инициативи за изследване на дълбокия космос.

Страница на статията : 0102

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.