27 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

НАСА ще обяви нова мисия "Докосване на Слънцето"

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 май 2017 в 11:35 44490

Тази сряда НАСА официално ще обяви намерението си да изпрати сонда, която ще се потопи във вътрешната атмосфера на Слънцето в първата по рода си мисия, наречена "Докосване на Слънцето", съобщи агенцията.

Мисията "Слънчева сонда плюс" (Solar Probe Plus) ще трябва да се справи с такива невероятни температури и радиация, с каквито не се е срещала никоя друга сонда, но данните, които ще събере ще помогнат на астрономите да прогнозират слънчевите бури и да разберат най-големите загадки, свързани с най-близката ни звезда.

Нашият свят е все по-зависим от технологиите - както в орбита, така и на повърхността на нашата планета, а комуникациите ни са уязвими от слънчевите ветрове от заредени частици и радиация.

Учените на НАСА в сряда, в 18:00 българско време ще разкажат за новата мисия по NASA TV:

През 1976 г. апаратът "Хелиос 2" се приближи на около 43 милиона километра от повърхността на Слънцето с цел да проучи слънчевите ветрове и космическите лъчи.

Сега НАСА ще се доближи още повече и ще се "докосне" до короната на Слънцето, постигайки нещо немислимо досега.

Малката здрава "слънчева сонда" ще бъде изстреляна през август следващата година, ще обиколи седем пъти Венера, за да се прецизира орбитата си и се доближи на 6 милиона километра от слънчевата повърхност или фотосферата като направи 24 елиптични обиколки.

Това може да не звучи много близо, но е само девет пъти радиуса на Слънцето, доста смел ход, който ще позволи на сензорите да проследят магнитните полета и да хванат няколко слънчеви частици, без да изгорят.

Сондата трябва да издържи на температури до 1400° С при запазване на стайна температура за оборудването.

"Най-големият скок в технологията на тази мисия е топлинният щит", обясни Брад Тъкър (Brad Tucker) от Австралийската изследователска школа по астрономия и астрофизика към Националния университет пред ScienceAlert.

"Топлинния щит е дебел 11,5 см въглероден композит, който може да издържи на температури от около 1400 градуса по Целзий. Въглеродният композит наистина ни позволява да направим много по-сложни неща", уточнява Тъкър.

Въглеродът, под формата на материали като нанотръби и графен, вече коренно промени способността ни да направим сонди достатъчно леки да се изстрелват и все пак достатъчно здрави, за да издържат на екстремни температури в най-враждебните условия на Слънчевата система.

"Разбирането на активността на Слънцето и възможността да предсказваме времето от него е от решаващо значение, ако наистина искаме да има хора, които да изследват дълбокия космос, включително да се трудят и живеят на Луната и Марс", заяви Тъкър.

"По-детайлното изучаване на слънчевия вятър, по-точно как се ускорява,  ще отвори възможност за използването му за ускоряване на космически кораби като този, предложен от проекта "Light Sail", отбелязва Тъкър.

Друга загадка на Слънцето е странната температура на короната му, която е няколко милиона градуса повече от повърността му. Въпреки че има няколко хипотези за това защо се случва тази инверсия, повече данни ще позволят да се установи причината със сигурност.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.