НАСА ще приземи скоро апарат на Марс! Ето как може да гледате InSight "на живо"

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 ноември 2018 в 09:57 7086 0

На 26 ноември, ако всичко върви гладко, спускаемият модул на НАСА Mars InSight ще докосне повърхността на Червената планета, приключвайки седеммесечното космическо пътешествие и ще започне почти две години научна работа, съобщава Space.com

И може да наблюдавате всички драми с нас чрез NASA TV или директно на сайта на агенцията

Предаванията на НАСА, посветени на събитието започват в сряда, 21 ноември. Първото, от 13:00 EST (20:00 българско време), ще се фокусира върху инженерните характеристики на InSight,  второто, в 14 часа EST (21:00 българско време), ще изтъкне научните цели и инструменти на спускаемия апарат. И двата панела ще включват учени и инженери на НАСА, които са работили в мисията по време на проектирането и изграждането на спускаемия модул.

След това в неделя, 25 ноември, НАСА провежда финална пресконференция преди кацането, която ще започне в 13:00 EST (20:00 българско време). Екипът на Mars InSight ще отговаря на въпроси от социалните медии на живо от 16:00 EST (23:00 българско време).

И накрая, големият ден - 26 ноември: предаването на живо от НАСА за кацането ще започне в 14:00 EST (21:00 българско време) и ще продължи до 15:30 часа EST (22:30 българско време). 

Но поради трудностите на междупланетната комуникация, персоналът на НАСА няма да знае веднага дали опитът за кацане е бил успешен. Агенцията не определя време за пресконференцията, но обяви, че събитието ще се състои не по-рано от 17:00 EST (01:00 българско време на следващия ден - 27 ноември). 

via GIPHY

От НАСА не могат да кажат точно кога ще дойде съобщението - и дали ще дойде директно от самия модул. За да следят ситуацията максимално детайлно и сигурно, инженерите на агенцията са подготвили цели пет канала за комуникация. 

InSight може да произвежда два вида прости сигнали. В процеса на кацане апаратът ще изпрати стабилни радиовълни, които пряко ще бъдат повлияни от спускането - тяхната честота ще се промени, когато модулът освободи парашута и се забави рязко.

Веднага след като модулът кацне, той ще генерира още два сигнала с интервал от седем минути и с различни дължини на вълните. Ако инженерите хванат втория от тези сигнали - най-мощният - това ще означава, че InSight е в добро състояние. Но ще са нужни няколко часа, преди да разберат дали модулът може да използва слънчевите си панели.

Изградени са три други алтернативни начина да получаване на сигнал от InSight с помощта на други космически апарати около Марс. Малките спътници на модула - два кубсата от проекта Mars Cube One или MarCO - ще пристигнат на Червената планета заедно с InSight.

Инженерите на MarCO се надяват, че ще могат да предадат целия процес на кацане и да получат първите снимки от InSight. Но тъй като спътниците MarCO са първите кубсати, които напускат орбитата на Земята, екипът не може да заяви с абсолютна сигурност, че всичко ще върви по плана.

За щастие, в орбита около Марс има изпитани във времето апарати на НАСА, които могат също да предават на Земята информация за състоянието на мисията - Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) и 2001 Mars Odyssey. Първият ще бъде много полезен при проследяване на целия процес на кацане, ако се окаже, че нещо се е объркало, а вторият ще потвърди, че слънчевите панели на модула са се отворили правилно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !