НАСА ще разкрие "изненадващо" откритие за подземния океан на Европа, спътника на Юпитер

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 септември 2016 в 16:43 13474 0

Кредит NASA

НАСА ще проведе извънредна пресконференция в 14:00 EDT (21:00 българско време) понеделник, 26 септември, за да представи новите открития от изображения, заснети от космическия телескоп "Хъбъл" на ледената луна на Юпитер, Европа, съобщи агенцията.

Европа е едно от най-интересните тела в нашата Слънчева система, когато става въпрос за издирването на извънземен живот.

Спътникът има океан, разположен под повърхността му, което го прави едно от най-вероятните места в Слънчевата система, където би могло да има някакъв живот.

Сега НАСА пусна загадъчно съобщение, че има "изненадващи доказателства" за активност, която може да е свързана с наличието на подземен океан на Европа, които ще бъдат обявени в понеделник.

Участници в телеконференцията ще бъдат:

  • Пол Херц (Paul Hertz), ръководител на екипа астрофизици в централата на НАСА във Вашингтон
  • Уилям Спарк (William Sparks), астроном от Института за космическия телескоп в Балтимор
  • Бритни Шмидт (Britney Schmidt), асистент-професор в Института за Земята и атмосферни науки към Технологичния институт на Джорджия в Атланта
  • Дженифър Уайзман (Jennifer Wiseman), старши учен по проекта "Хъбъл" в Центъра за космически полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд


Източник: NASA

Тъй като на Европа вероятно има повече вода в течно състояние, отколкото има на Земята, някои предполагат, че изненадата ще бъдат доказателства за живот.

Ледената луна на Юпитер, Европа е малко по-малка, от нашата Луна - 3100 км.

Европа обикаля Юпитер за 3,5 дни и една и съща страна на спътника е обърнат към Юпитер през цялото време, точно като земната Луна.

Смята се, че има желязно ядро, скалиста мантия и повърхностен океан от солена вода, като Земята.

За разлика от Земята обаче този океан е достатъчно голям, за да покрие цялата повърхност на Европа и тъй като е далеч от Слънцето, повърхността на океана е покрита глобално с лед.

Много експерти смятат, че скритият океан, заобикалящ Европа, се затопля от мощните приливни сили от гравитацията на Юпитер и че може да има в него благоприятни условия за живот.

Flickr/ NASA Goddard Space Flight Center

Вместо директно доказателство за живот обаче, според специалисти, по-вероятно ще бъде обявена само стъпка към това откритие.

Съобщението може да е свързано с гейзерите вода, забелязани на Европа през 2012 г. Тази картина показва концепцията на художник за гейзерите на повърхността на Европа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !