НАСА успешно изпробва парашут за Марс (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 октомври 2018 в 00:11 6055 0

Американската космическа агенция съобщи, че парашутът, предназначен за роботизирани и човешки мисии към Червената планета, е преминал успешно всички тестове.

В ранните часове на 7 септември бе разгърната парашутът от технологията Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment (ASPIRE) от ракетата Black Brant IX.

По-малко от 2 минути след изстрелването на ракета Black Brant IX се отделя апарат с полезен товар, който потъва в атмосферата на Земята. Когато сензорите на борда определиха, че полезният товар е достигнал подходящата височина и число на Мах* (38 километра надморска височина, Мах 1,8), се отваря парашутът.

*Число на Мах е отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи.

В рамките на четири десети от секундата, 80-килограмовият парашут се издува от твърд цилиндър до напълно отворен.

Това е най-бързото отваряне в историята на парашутите с този размер и създава максимално натоварване от над 35 тон-сила или близо 350 kN.

Видеото с висока резолюция бе заснето на 7 септември 2018 г. по време на третия и последен тест на ASPIRE/NASA/JPL-Caltech

Разбира се, това не е просто парашут. Той е изработен от найлон, Technora и влакна кевлар които ще му позволят да издържи по-тежки товари и да не се разкъса при свободно падане през атмосферата.

Експериментът ASPIRE проведе серия от изпитателни ракетни тестове.

На 3 октомври ръководството на мисията на НАСА Mars 2020 и представители на Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) работещи по проекта, потвърдиха, че парашут е преминал тестовете си и е готов за дебюта си на Марс.

"Mars 2020 ще носи най-тежкия полезен товар от всички някога доставени на повърхността на Марс и както всички предишни мисии на Марс, имаме само един парашут и той трябва да работи", заяви Джон Макнами (John McNamee), мениджър на проекта Mars 2020 в JPL. "Тестовете ASPIRE показаха забележителни подробности как ще реагира нашият парашут, когато за пръв път се разтвори в свръхзвуковия поток над Марс и да ви кажа, изглеждаше прекрасно".

Товарът от 37 000 килограма е най-големият оцелял някога със свръхзвуков парашут. Това е 85% по-високо натоварване, отколкото това, което учените очакват, че ще срещне парашутът по време на разгръщането му в атмосферата на Марс.

"Атмосферата на Земята близо до повърхността е много по-плътна от тази близо до повърхността на Марс, около 100 пъти", обяснява Ян Кларк (Ian Clark), техническият ръководител на теста от JPL. "Но нагоре - на около 37 километра - атмосферната плътност на Земята е много подобна на 10 километра над Марс, което е височината, от която ще се пусне парашутът на мисията Mars 2020".

В това изображение от втората степен на ракетата Black Brant IX се отделя полезния товар ASPIRE. Третият и последен полетен тест на ASPIRE бе на 7 септември 2018 г. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Парашутът ASPIRE ще отговаря за доставката на марсохода на повърхността на Червената планета. Изследователският робот ще бъде дълъг малко над три метра, широк 2,7 метра и висок 2,1 метра. Роувърът тежи около 1050 килограма.

Целта на мисията Mars 2020 е да намерим отговори на въпросите за потенциалния живот на Марс, включително търсенето на признаци на микробен живот на планетата в древни времена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !