На 1 декември се е родил Лобачевски, създателят на нова геометрия на пространството

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 декември 2022 в 00:00 38702 4

Николай Лобачевски

Кредит Wikimedia Commons

Николай Лобачевски

На 20 ноември (1 декември по нов стил) 1792, в Нижни Новгород се е родил един изключителен математик - Николай Лобачевски. Заради революционните си идеи е наречен "Коперник на геометрията".

Световно известният руски математик е създател на неевклидова геометрия, наречена на неговото име - геометрията на Лобачевски. 

Лобачевски приема аксиомата за успоредните прави на Евклид като ограничение. Според него тя е твърде силно изискване, което ограничава възможностите да се описват свойствата на пространството. Той заменя тази аксиома с по-общото твърдение, че в равнината през точка, нележаща на дадена права, минава повече от една права, която не пресича дадената права.

Осъзнаването, че евклидовата геометрия има пълноправна алтернатива, прави огромно впечатление на научния свят и дава тласък на други иновативни идеи в областта на математиката и физиката.

Според съвременните възгледи във физиката, геометрията на Лобачевски, както и вдъхновената от него геометрия на Риман, описват по-добре свойствата на пространството.

Нагледна представа за геометрията на Лобачевски: през точка М минават две прави линии, успоредни на правата D. Илюстрация: Wikimedia.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 13:18

Геометрията на Лобачевски НЕ съдържа геометрията на Евклид като частен случай.

02.12 2015 в 13:17

Не е вярно, че успоредните прави се пресичат. Това което е вярно е, че в геометрията на Лобачевски през точка извън дадена права минава повече от една права успоредна на дадената (като следствие безкрайно много).

Картинката е подвела автора. Правите които се пресичат (d1, d2, d3...) не са успоредни една на друга, те са успоредни на дадената права D и НЕ я пресичат.

01.12 2015 в 23:04

Разбира се, че е така. Просто Евклидовата геометрия е частен случай на тази на Лобачевски за кривина =0. Но когато се е появила, са я видели като "алтернатива", т.е. учудването и шокът е бил, че въобще може да съществува, че някой може да си помисли, че може да има и друг вид пространство :)

01.12 2015 в 21:55

Както много неща в науката, и геометрията на Лобачевски не е "алтернатива на Евклидовата", а я съдържа като граничен случай.

Ама важното е че върши работа за много неща.