На 1 юли 776 г. пр. н. е. в град Олимпия са открити първите общогръцки олимпийски игри

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 юли 2022 в 00:00 15443 0

Трима бегачи на атическа амфора. 332–333 г. пр. н. е., Британски музей

Според Аристотел, годината на първите олимпийски игри е 776 пр. н.е., като тя е приета до голяма степен от повечето, макар и не от всички следващи древни историци. Все се пак си остава най-известната година и археологическите находки също потвърждават тази дата.

На първите игри имало състезание по бягане на разстояние един стадий (192 м), или дължината на обиколката на стадиона, и е известен победителят Кореб, родом от Елида.

Олимпийските игри в Древна Гърция са били серии от атлетични състезания между представители на полиси и също така едни от панелински игри. Олимпийските игри били провеждани в чест на Зевс и гърците им дали митологически произход. 

Игрите са били провеждани на всеки 4 години, или така наречената Олимпиада, което станало единица за време в историческите хронологии.

По време на празнуването на игрите е било постановявано Олимпийско примирие, така че атлетите да могат да пътуват безопасно от техните градове до игрите. Наградите за победителите са били венци от маслинови листа. Игрите са станали политическо средство, използвано от полисите да отстояват господството си над враговете. Политиците обявявали политически съюзи на игрите, а във времена на война, жреците често изпълнявали жертвоприношения на боговете за победа. Игрите също били използвани като средство за разпространение на елинистическата култура из Средиземно море. Олимпийските игри също включвали и религиозни празници. Статуята на Зевс в Олимпия била зачитана като едно от Седемте чудеса на античния свят. Скулптори и поети се събирали всяка олимпиада, за да показват техните произведения на изкуството на потенциални покровители.

С идването на римляните Олимпийските игри постепенно загубват значението си, но няма консенсус кога са прекратени окончателно. Най-често се посочва 394 г., когато император Теодосий I забранява всички езически култове. Друга сочена дата е 426 г. когато следващият император, Теодосий II, заповядва всички гръцки храмове да бъдат разрушени.

Източник: Древни олимпийски игри

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !