На 10 февруари 1961 е открита ВЕЦ на Ниагарския водопад

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2023 в 00:00 7737 0

Хидроелектрическа централа „Робърт Моузес“ на Ниагара.

Кредит Wikimedia Commons

Хидроелектрическа централа „Робърт Моузес“ на Ниагара.

През 1961 г. на 10 февруари официално е открит на Ниагарския водопад хидроелектрически проект, който е най-голямото по това време водноелектрическо съоръжение в западния свят.

Централата "Робърт Моузес" отвежда водата от река Ниагара над Ниагарския водопад и връща водата в долната част на реката близо до езерото Онтарио. Електроцентралата използва 13 генератора с инсталирана мощност 2 675 MW.

Късата река Ниагара, която въбира водните ресурси от почти целия водосборен басейн на Големите езера (с изключение на най-ниското, Онтарио),  пресича по пътя си Ниагарския водопад, падайки от височина над петдесет метра. Това позволява на граничните държави да построят водноелектрически централи от двете страни на водопада - от западната страна в Канада се намира Хидрокомплексът "Сър Адам Бек", а в САЩ е ВЕЦ "Робърт Моузес", наречена на човека, планирал вида на Ню Йорк.

Изглед към комплекса отгоре. На отсрещната (западна) страна на Ниагара е хидрокомплекса на "Сър Адам Бек". Кредит: Wikimedia Commons

Използването на хидроенергийния потенциал на Ниагара започва в края на 19 век. В същото време на 7 юни 1956 г. ВЕЦ Ниагара от източната страна е катастрофално повредена от свлачище. Две трети от машинното отделение са унищожени, загубени шест блока с обща мощност 240 MW, отломки от експлозиите на генератора достигат до канадската страна на дефилето. В резултат на това е решено да не се възстановява старото съоръжение, а да се изгради напълно нова централа.

Водовземането за ВЕЦ Робърт Моузес започва над водопада, след което се транспортира през два тунела, които минават под Ниагарския водопад. Тези конструкции са с дължина 6 км и могат да провеждат водно количество от 2270 м3/сек. Те преминават в открит канал с дължина 580 метра и дълбочина 50 метра, който завършва в буферен резервоар с дължина 1,2 км, ширина 0,15 км и дълбочина 31 метра. По време на строителството на комплекса е трябвало да се отстранят 11 милиона кубични метра скали.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !