На 10 юли 1856 се е родил Никола Тесла - геният на електричеството и пиара

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2022 в 00:00 50284 5

На днешната дата, 10 юли, в село Смилян в Австро-Унгария, днешна Хърватия, се е родил Никола Тесла - човекът, който според някои ни повече, ни по-малко "изобретява XX век" и е "светията-покровител" на съвременното електричество.

Няма друга личност в историята на науката като Никола Тесла, която така да е завладяла въображението на своите съвременници, че и до днес е едва ли не митологичен герой.

Той без съмнение е един от пионерите в историята на електромагнитната технология. Като изобретател е бил много плодовит, с около 300 патента в поне 26 страни. Също толкова забележителен е бил и като личност - ексцентричен, притежаващ изключителна памет и причудливи навици.

Тези негови качества го правят любимец на поклонниците на теориите на конспирацията и на алтернативните научни хипотези. Много хора са убедени, че Никола Тесла е изобретил едва ли не почти всичко, а в епохата на интернет все повече сайтове с фалшиви истории раздухват Тесла манията и трупат многобройни митове .

Открил е променливия ток, безжичното предаване на енергия, за първи път е разработил принципите на дистанционното управление, основата на лечението с високочестотен ток, конструирал е трансформатора и първият електрически часовник и много още неща - има повече от триста патента за изобретения в различни страни. Той е изобретил радиото преди Маркони и Попов, получил е трифазен ток преди Доливо-Доброволски. Цялата съвременна електроенергетика би била невъзможна без неговите открития.

Колко от тези претенции имат основание и колко нямат или са просто измислица?

Може да се осведомите в статиите "12 мита, които превърнаха Тесла в герой на конспираторите"  и "Експериментите на Тесла предизвикват "Тунгуския феномен"? Да, ама не".

Никой не оспорва, че Никола Тесла е бил велик инженер. Никола Тесла е гений на електротехниката, но най-вече е гений на PR-а. Нека да стане ясно, че Тесла, макар влиятелен изобретател, той не е учен. Основните закони на физиката на електричеството са открити не от него, а от Фарадей, Максуел, Херц, Ом и други. Просто Тесла успява да приложи на практика тези закони. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2016 в 13:35

Prilicha poveche na majar, ot kolkoto na hrvatin!

12.07 2015 в 09:16

edin velik slavianin ot balkanite

10.07 2015 в 20:54

Какъв Никола Тесла? най-велик е Ганю Балкански с теслата на пояса! Точно този е написал въпросната статия!

10.07 2015 в 16:45

Стига с тия измислени глупости бре. Имал нюх, но толкова велик изобретател въобще не е. Повече от половината написано не е вярно. Препечатване разни "urban" легенди, които колкото и да се тиражират, не са истина.

10.07 2015 в 16:17

Етнически хърватин, между другото.