На 10 ноември празнуваме Световния ден на науката

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 ноември 2016 в 11:00 2677 0

По инициатива на ЮНЕСКО от 2002 г. се отбелязва Световният ден на науката за мир и развитие.

Идеята за международен ден на науката е предложена през 1999 г. по време на Световната конференция по въпросите на науката под егидата на ЮНЕСКО. През 2001 г. празникът е одобрен и от тогава се чества ежегодно в повечето страни по света.

"Целта на Световния ден на науката за мир и развитие е да се припомни както националните, така и международните ангажименти към науката и да наблегне на отговорното използване на науката в полза на обществото. Световният ден на науката за мир и развитие има за цел също и да повиши информираността на обществото за значението на науката и да преодолее пропастта между науката и обществото" - пише в сайта на Обединените нации относно празника.

През 2016 г. Световният ден на науката за мир и устойчиво развитие е посветен на темата "Научни центрове и научни музеи".

Развитието на науката и иновациите изисква все по-широко популяризиране на науката и по-здрави връзки между науката и обществото. Научните центрове и музеи играят ключова роля в насърчаването на любопитството на децата и възрастните, те са като живи лаборатории за творчество, катализиране на научните изследвания и решения, които да помогнат на хората да посрещнат съвременните предизвикателства, отбелязва UNESCO.

На Световния ден на науката ЮНЕСКО провежда церемония по връчване на наградата Калинга - тя се присъжда ежегодно на най-добрия популяризатор на науката. Предишни лауреати са били сър Джулиан Хъксли, Маргарет Мийд и сър Дейвид Атънбъро. 

Наука OFFNews поздравява всички учени и фенове на науката!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !