На 10 ноември празнуваме Световния ден на науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 ноември 2017 в 09:07 1988 0

По инициатива на ЮНЕСКО от 2002 г. се отбелязва Световният ден на науката за мир и развитие.

Идеята за международен ден на науката е предложена през 1999 г. по време на Световната конференция по въпросите на науката под егидата на ЮНЕСКО. През 2001 г. празникът е одобрен и от тогава се чества ежегодно в повечето страни по света.

Целите на Световния ден Наука за мир и развитие са:

  • Засилване на обществената осведоменост за ролята на науката за мирно и устойчиво общество;
  • Насърчаване на националната и международна солидарност за споделяне на науката между страните;
  • Поддържане на задължението за използването на науката в полза на обществото на национално и международно ниво;
  • Да се привлече вниманието към предизвикателствата, пред които е изправена науката и за подкрепа за научните начинание.

"Свързвайки науката по-тясно с обществото, Световен ден Наука за мир и развитие има за цел да гарантира, че гражданите да бъдат информирани за развитието на науката. Той също така подчертава ролята, която играят учените за разширяване на нашите знания за забележителната крехка планета, която наричаме наш дом" - пише в сайта на ЮНЕСКО относно празника.

През 2017 г. Световният ден на науката за мир и устойчиво развитие е посветен на темата "Науката за световно разбирателство".

"Научните и технологични центрове, съвместно с ЮНЕСКО, могат да имат важен принос да доведат до глобално разбирателство, което е уникалната възможност за съчетаване на глобалната устойчивост и действия на местно ниво. Диалогът между науката, политиката и ежедневния живот трябва да бъдат постоянни и многопосочни" - заяви Флавия Шлегел, помощник-генерален директор по природните науки, ЮНЕСКО.

На Световния ден на науката ЮНЕСКО провежда церемония по връчване на наградата Калинга - тя се присъжда ежегодно на най-добрия популяризатор на науката. Предишни лауреати са били сър Джулиан Хъксли, Маргарет Мийд и сър Дейвид Атънбъро. 

Наука OFFNews поздравява всички учени и фенове на науката!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !