06 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 10 октомври 1731 е роден Хенри Кавендиш, "най-богатият сред учените и най-ученият сред богатите"

| На този ден 10 октомври 239352
Снимка: wikimedia

Роден е на 10 октомври 1731 г. в Ница, където семейството му се намира по това време. Баща му е лорд Чарлс Кавендиш, девонширски херцог, а майка му лейди Ан Грей. Сред предците на Хенри Кавендиш са били министри, генерали, а дори и пирати.

Един от най-оригиналните учени на XVIII век на 22 години завършва университета в Кеймбридж и се посвещава на науката. Притежавайки огромно наследство, е наричан "най-богатият сред учените и най-ученият сред богатите".

Този ексцентричен джентълмен не търси известност, почти няма публикации и не се е грижил за приоритетите.

Намират се и такива, които подозират, че Кавендиш има връзка с извънземните: с нищо друго не могат да си обяснят много от неговите открития, далеч изпреварили времето си.

Способността му да определя силата на тока с ръце е плашела съвременниците му. Мнозина сега се учудват как е успял да определи точно гравитационната константа, масата и средната плътност на Земята. 200 години преди Айнщайн изчислява отклонението на светлинните лъчи под влиянието на масата на Слънцето и неговите изчисления почти съвпадат с тези на Айнщайн.

Списъкът на научните постижения на Кавендиш е впечатляващ. Той успява да получи чист водород, който нарича "запалим въздух", а по-късно Антоан Лавоазие повтаря неговия опит и дава името на елемента. Кавендиш определя състава на въздуха, който дишаме като смес от кислород и азот. Той изгаря водорода и по този начин установява химичния състав на водата. Кавендиш въвежда концепцията за електрическия потенциал, изучава взаимодействието на електрическите заряди преди появата на закона на Кулон, формулира за пръв път понятието топлоемкост.

Известен е с благотворителната си дейност. Той умира неженен, оставяйки огромно състояние. Много от неговите открития и експерименти не са публикувани и стават известни едва през XIX век след като Джеймс Кларк Максуел започва да изучава подробно архивите на Хенри Кавендиш. 

Страница на статията : 0102

Препоръчани материали
Мартин 11.10 2015 в 12:01 2
+ 4
- 2
"не се е грижил за приоритетите". Тц-тц.
Tasho Zhelev 10.10 2015 в 16:24 1
+ 17
- 11
Един от безсмъртните, с огромен принос.
Не случайно в Кеймбридж лабораторията е Кавендишова лаборатория в която са работили редица учени - Джеймс Чадуик, Пьотр Капица...
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.