На 13 април 1743 г. е роден Томас Джеферсън

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 април 2022 в 00:00 10348 0

Томас Джеферсън е адвокат, политик, инженер и изобретател, писател, историк и философ. Той изобретява въртящия се стол и основава Библиотеката на Конгреса, като началото ѝ поставя със собствената си богата колекция от книги.

Сред огромните му постижения най-важното е Декларацията за независимостта, учредителният документ на Американската революция, приет от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г. и обявил отделянето от Великобритания на 13-те й северноамерикански колонии. Написана от Джеферсън за 17 дни Декларацията провъзгласява основните идеи на демокрацията - равенството на хората, техните "неотменими права, сред които са правото на живот, свобода и стремеж към щастие". Всичко това Джеферсън заявява на великолепен език и в достъпна форма.

преносимо писалище полиграф

Джеферсън създава множество малки изобретения и подобрява вече съществуващи такива, между които въртяща се библиотечка, полиграф, и вид мележен плуг.

По време на престоя си във Филаделфия през 1775 и 1776 г., Джеферсън се възползва от майсторството на своя хазяин, Бенджамин Рандолф, дърводелец, за направата на преносимо писалище с наклонен плот и скрит шкаф за хартия, мастило, пера и пясък.  Приблизително по същото време, Джеферсъм прави поправка в дизайна на един от столовете си – между седалката и рамката на краката се поставя платформа с ос, макара, свалена от щорите на прозорците, поставена на колека; това позволява на горната част на стола да се върти около оста на долната.

Наблюдавайки работата на френски селяни, Джеферсън прави поправки на мележния плуг, предназначен за повдигане и преобръщане на почвата – хоризонтално ухо, широко колкото браздата, с перпендикулярна дръжка. За това пострижение, той полушава златен медал от Sosiete d'Аgriculture в Париж.

Предполага се, че около 1790 г. Джеферсън развива своя шифър – поредица от колела на обща ос, използвани за кодиране и декодиране на международна държавна кореспонденция. Джеферсън изоставя проекта. Шифърът е преоткрит независимо от Джеферсън в началото на 20 век, когато Етиен Базери от френското външно министерство го изобретява в 1901 г. и отново от кап. Патрик Хит от американската пехота през 1914 г.

По време на президентството си, Джеферсън поръчва полиграф – машина, използваща две или повече скачени писалки за създаването на два или повече еднакви екземпляра на ръкопис. Полиграфът е изобретение на Джон Айзък хокинс, английски изобретатор живеея в САЩ. Джеферсън поръчва екземпляр, като настоява върху някои подобрения – намаляване на теглото и пропорциите, по-здрави и фини писалки.В резултат производителя Пийл става първият производител на стоманени писалки в САЩ.

По материали от уикипедия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !